Blog

Top 10 stvari koje morate posjetiti u Herceg Novom

Postoje mnogo stariji gradovi od Herceg Novog. Postoje ljepša i bogatija mjesta. Postoje gradovi koji su mnogo poželjniji i za kojima mnogo češće žudimo, kao za nečim nedostižnim, nečim tajanstvenim i nedokučivim…Ali, ne postoji grad kojem je lakše pripadati od Herceg Novog.

Na izuzetno značajnom i atraktivnom geografskom prostoru između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najljepših zaliva svijeta, Boku Kotorsku, smjestio se Herceg Novi.

Grad mimoza i stepenica predstavlja administrativni, kulturni i privredni centar Opštine, koja se prostire od graničnog prelaza Debeli Brijeg do najužeg dijela Boke Kotorske (tjesnaca Verige – 300 m širine), sa vrlo bogatim i živopisnim seoskim zaleđem, na ukupnoj površini od 235 km2 sa 31000 stanovnika. Nastao je prije 600 godina, pa je jedan od najmlađih gradova na Jadranu. To je i grad „sunca“ zbog velikog broja sunčanih dana u godini.

Iako je grad hiljadu skalina, ni ta mnogobrojna stepeništa se ne moraju smatrati preprekom i biti tako zamorna ako ih shvatite kao vid rekreacije. Zbog uskih ulica i malog broja parking mjesta, čini se da je najlakše do plaža ili drugih mjesta ići pješice, ali za to je već potrebna i bolja kondicija. Upravo te uske uličice, kaldrmisani prolazi i šetalište daju Herceg Novom dozu šarma i elegancije koji ga odvajaju  od drugih gradova na crnogorskom primorju. Prijateljska atmosfera, čisto i lijepo more, cijene koje su nešto pristupačnije nego npr. u Budvi, kao i bogat izletnički program učiniće da vrijeme provedeno u Herceg Novom možete uporediti sa ljetovanjima obližnjih evropskih destinacija. Ovdje se možete vratiti i van sezone, kada grad živi svoj uobičajeni život, a posebno je lijepo u februaru, tokom manifestacije Dani mimoze, jedne od najznačajnijih turističko – propagandnih manifestacija u državi. Praznik mimoze je manifestacija u slavu cvijeća – cvijeta mimoze, kojoj specifičan začin daju mlade Novljanke zvane mažoretke, a bleh muzika popularno zvana „gradska muzika“, uz čiju muziku nastupaju. U okviru Festivala odvija se veliki broj turističkih, zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih raznih programa. Tradicija „Praznika mimoze“– uključuje mnoge fešte karnevalske svečanosti (velike karnevale za odrasle i djecu), smotru mažoretki (mlade djevojke obučene u predivne crvene uniforme i koje izvodeći svoje plesne tačke obavezno svima daruju buket mimoza), karavane mimoze (uključuju gostovanje u gradovima Crne Gore, Srbije, te van granica Crne Gore), koncerti gradske muzike Herceg Novog, kao i „Montenegro mimoza Kup“ – najvažniju sportsku priredbu „Praznika mimoze“.

Plaže su stjenovite ili od betonskih podloga, ali ima i plaža sa krupnim kamenjem. Ako se odlučite za ljetovanje u ovom gradu, svaki dan bi mogli da posjećujete novu plažu, od 62 registrovane plaže sigurno će neka biti baš po vašoj mjeri!

Hercegnovska rivijera se pruža u dužini od 25 km i obuhvata 8 naselja, odnosno turističkih mjesta, od kojih svako ima svoje osobenosti i specifičnosti:

IGALO  – Iako sa Herceg Novim čini jedinstvenu gradsku cjelinu, Igalo se može smatrati i posebnim naseljem koje broji oko 8.000 stanovnika. Poznato je, prije svega kao turističko mjesto, a zahvaljujući radioaktivnom – morskom mulju sa Blatne plaže (ili kako je još nazivaju Stara banja), centar je zdravstvenog turizma Crne Gore. Pripadajuće naselje su Njivice (poznate po hotelu „Riviera“, nudističkoj i „Kraljičinoj plaži“).

MELJINE – 3 km istočno od Herceg Novog, ima 1.150 stanovnika. Najznačajnija kulturno – istorijska vrijednost mjesta je Lazaret, koji datira iz 1732. godine.

ZELENIKA – 4,5 km istočno od Herceg Novog. Ovdje je izgrađen prvi hotel na Južnom Jadranu, ili bolje rečeno u Crnoj Gori, 1902. godine. Ima 2.830 stanovnika.

KUMBOR – 6 km udaljen od Herceg Novog. Ima oko 950 stanovnika.

ĐENOVIĆI je od Herceg Novog udaljen 8 km. Ima 1.500 stanovnika, a po površini je najmanje naselje u Opštini.

BAOŠIĆI – 12 km istočno od Herceg Novog i ima 1.080 stanovnika.

BIJELA – 13 km od Herceg Novog, sa više od 4.000 stanovnika. Ovdje se nalazi poznato „Jadransko brodogradilište“.

KAMENARI – 15 km istočno od Herceg Novog u tjesnacu Verige. Ima 1.040 stanovnika. Ovdje saobraća trajekt do Lepetana.

Herceg Novi je lokacijski veoma dobro pozicioniran, pa za ljubitelje obilazaka čitave obale ovo je dobra polazna tačka. Preporučujemo vam da rezervišete smještaj u Herceg Novom. Idvojićemo 10 najpoznatijih atrakcija u ovom gradu:

 1. STARI GRAD

Stari grad je jedinstvena arhitektonska cjelina, u samom središtu današnjeg gradskog jezgra. Krase ga građevine nastale u raznim epohama istorije, a okružen je zidom građenim od XIV do XIX vijeka. Isprepletani stilovi izgradnje na objektima još svjedoče o turskoj i mletačkoj vladavini u Herceg Novom. Ovo je zapravo jedinstveno urbano jezgro, a sadrži fortifikacione, sakralne, stambene i javne objekte (zidine, kule, podzemne prolaze, bastione i izvore vode).

Ako krenete sa glavnog gradskog trga – Trga Nikole Đurkovića, stepeništem Kralja Tvrtka ispod Sat kule (1667. godine) (ka zapadu), nakon, ne više od šezdesetak stepenika, pred Vama se otvara Trg Hercega Stefana (češće zvan Bellavista), sa crkvom Sv. Mihaila Arhanđela u vizantijskom, baroknom i gotskom stilu iz 1900. godine, u kojoj se čuvaju mnoge štampane knjige iz Rusije i Spomen česmom Karača, a ulazeći na sam trg proćićete pored zgrade Gradskog arhiva. Iako je Herceg Novi grad koji obiluje česmama, česma Karača bila je jedna od najvažnijih u gradu. Danas je česma Karača još jedan urbanistički svjedok iz vremena turske uprave nad Herceg Novim.

Sat kula je za vrijeme turske vlasti bila glavna gradska vrata koja su imala pokretni drveni most, iznad prokopa, kojim je tekao potok ka moru. Stari gradski sat na ovoj kuli je tek 1995. godine zamijenjen novim – električnim, kojeg je poklonio Zemun, grad prijatelj Herceg Novog.

                                         Sat kula                                            

Trg Bellavista sa crkvom Sv. Mihaila Arhanđela i Spomen česmom Karača

Ukoliko produžite pravo pa skrenete desno, ući ćete u ulicu Marka Cara (ka istoku). Na njenom kraju je Trg Mića Pavlovića sa crkvom Sv. Jeronima sagrađena 1856. godine, crkvom Sv. Leopolda, zgradom Muzičke škole – bivše gradske gimnazije.

 Trg Mića Pavlovića sa crkvom Sv. Jeronima          

Muzička škola

Ako sa Trga Bellavista krenete desnim stepeništem (ka jugu), tj. ulicom Marka Vojnovića, proći ćete, prvo, pored zgrade Radija Herceg Novi, pa zatim pored galerije „Josip Bepo Benković“, i stići do Forte Mare (1687. godine), prelijepe tvrđave na čvrstim morskim stijenama, koja kao da izvire iz mora. Smatra se da je ovaj objekat zaslužan za izgradnju srednjevjekovnog Herceg Novog. Današnje gabarite, oblik i veličinu tvrđava dobija tokom turske vladavine, a iz istog perioda potiču i topovi sa odbrambenim krunama. Za niz nadogradnji i današnji izgled zaslužni su Austrijanci. U tvrđavi su sačuvani ostaci utvđenja iz bosanskog perioda (grbovnik bosanskih velmoža isklesan na velikom kamenu). Tvrđava je od 1952. godine adaptirana u ljetnji bioskop, kasnije i diskoteku.

U samom podnožju tvrđave nalazi se izvor vode, koji su borci Svete lige 1687. godine iskoristili, ostavivši grad bez pijaće vode, i na taj način ubrzali osvajanje Novog. Na mermernoj ploči koja se nalazi iznad samog izvora uklesani su najljepši stihovi posvećeni Boki, stihovi pjesnika Alekse Šantića iz 1906. godine.

Tvrđava Forte Mare

Ukoliko se vratite natrag, na početak stepeništa i „skrenete“ već poslije same Sat kule, lijevo stepeništem uzbrdo (ka sjeveru), stići ćete do Kanli Kule (1539. godine), jedne od najvećih turističkih atrakcija Herceg Novog. Potiče iz turskog doba, pa njen naziv u prevodu znači Krvava kula. Nekada zatvor, a poslije zemljotresa, 1966. godine rekonstruisana je u jednu od najljepših ljetnjih i filmskih pozornica na Jadranu sa preko 1000 sjedećih mjesta. Danas se na njoj održavaju kulturno umjetničke manifestacije. Svojom veličinom i položajem dominira gradom (visina oko 85 m iznad mora).

Kanli Kula

Obilježje Starog grada u Herceg Novom su i stepenice ili izvorno rečeno skaline. Kod većine uzanih, lijepih hercegnovskih ulica, stepeništa su veoma dugačka, te su često turistima i gostima grada veoma naporna za penjanje ili šetanje. Ulice koje su, u isto vrijeme i stepeništa, nose sljedeća imena: Danica Tomašević, Risanska, Jovo Dabović, 28. Oktobra, Daša Pavičić, Luka Matković, Marko Car, Simo Matavulj, Marko Vojnović.

Sve ovo možete laganim hodom obići za manje od 30 minuta.

 1. TVRĐAVA ŠPANJOLA

  Tvrđava Španjola se nalazi na sjeverozapadnoj strani grada, na brežuljku Bajer, na nadmorskoj visini od oko 170 m. Podignuta je za vrijeme turske vladavine 1539. godine. Međutim, naziv je dobila po Špancima koji su za vrijeme jednogodišnje vladavine Herceg Novim učestvovali u njenoj izgradnji. Od tvrđave do grada vodio je podzemni put. Izgled sadašnje tvrđave vezan je za period vladavine Turaka (od 1548. godine), kada su Turci porušili manju tvrđavu i izgradili novu. O tome svjedoči orijentalna arhitektura i arapski natpis nad ulazom u tvrđavu. Sa tvrđave se pruža izuzetan pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv.

Tvrđava Španjola

 1. ŠETALIŠTE PET DANICA i TITOVA VILA

  Uz samo more, dugo 6 km, spajajući Igalo i Meljine, trasom nekadašnje uskotračne željezničke pruge, smjestilo se šetalište Pet Danica, a namamilo je ugostitelje da duž njega otvore restorane, hotele, klubove, kafiće. Ime nosi po pet skojevki koje su poginule u II svjetskom ratu, jedna od njih zajedno sa Savom Kovačevićem, a sve su se zvale – Danica. Zbog blizine mora, izuzetnog rastinja i efekata na organizam ovo šetalište često nazivaju i „staza zdravlja“. Neizostavan je dio terapija pacijenata kako Instituta Igalo tako i Vojne bolnice Meljine, a idealno je i za rekreativce.

Samo nekoliko metara od šetališta, u Igalu, u neposrednoj blizini Instituta, možete obići Vilu Galeb – bivšu rezidencijalnu zgradu Josipa Broza Tita, u kojoj je boravio 4 puta. Park vile prostire se na površini od 70.000 m2, dok se sama vila prostire na 5.500 m2.

http://www.igalospa.com/en/titova_vila.html

Email: marketing@igalospa.com

Telefon: + 382 31 658 555, + 382 31 658 999

Radno vrijeme: pon, sri, pet, ned: 18:00 h, 19:15 h

Ulaz: 3 €

Adresa: Sava Ilića 5, Igalo

                             Šetalište Pet Danica                              

Vila “Galeb” – Titova vila

 1. MANASTIR SAVINA

  Ovaj manastriski kompleks čine tri crkve – mala i velika crkva Uspenja Presvete Bogorodice u kojima se čuvaju radovi čuvene kotorske gotičke škole, i hram Svetog Save koji se nalazi na brežuljku, udaljen oko 300 m od manastirskog konaka, po kome je i manastir dobio ime, konak koji posjeduje bogatu zbirku crkvenih knjiga, posuda i ikona, groblje i predivni popločani prilaz. U maloj crkvi Uspenja Bogorodice otkrivene su i najstarije freske gotičkog stila. Velika crkva posjeduje jedan od najmonumentalnijih ikonostasa. Manastir je smješten na uzvišenju južno od Herceg Novog, u neposrednoj blizini mora, okružen bujnom mediteranskom vegetacijom. Tačno vrijeme nastanka kompleksa nije utvrđeno, mada se zna da je sadašnji Manastir Savina iz XV vijeka.

Tursko mletački rat oko Trebinja doveo je do rušenja manastira Tvrdoš, pa tvrdoški monasi pronalaze svoje novo utočište, u koje prenose svoje dragocjenosti, koje danas predstavljaju najveću vrijednost Savinske riznice. U manastiru se nalazi i veliki broj relikvija koje potiču iz doba Nemanjića (mošti carice Jelene, krst Svetog Save). Sa ovog mjesta pruža se nezaboravan pogled na Bokokotorski zaliv.

O ljepoti i duhovnoj snazi manastira Savina možda najilustrativnije govore riječi vladike Nikolaja Velimirovića: “…sva je Boka lijepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mjesto najljepše, jedno je utočište najsvetije, na jednom negolemom prostoru usredsredio je tvorac svijeta sve ljepote prirode, to mjesto, taj mali Edem, jeste manastir Savina”.

Adresa: Savina (2 km od Herceg Novog)

Manastir Savina

 1. OSTRVO MAMULA

  Ostrvo Mamula je na pomorskim kartama poznato pod nazivom Lastavica, dok je svoje opšteprihvaćeno ime Mamula dobilo po austrijskom generalu i namjesniku dalmacije Lazaru Mamuli, koji ga je utvrdio sredinom XIX vijeka. Mamula je malo nenaseljeno ostrvo na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, između rta Oštro i rta Arza. Kružnog je oblika, prečnika 200 m, obraslo niskom vegetacijom, i mnoštvom agava sa plažom i pristaništem na sjevernoj strani. Jedna je od najvećih tvrđava na crnogorskom primorju, odnosno Jadranu.

Iako je funkcija tvrđave bila da štiti ulaz u Bokokotorski zaliv, u vrijeme oba svjetska rata na ovom ostrvu je bio zloglasni zatvor u kojoj su Austrijanci (tokom I svjetskog rata) i Italijani (u II svjetskom ratu) zatvarali i mučili rodoljube, na tu temu snimljen je i film. Kao znak sjećanja na taj period postavljena je spomen ploča. Iako ga je Austrija izgradila, utvrđenje Mamula nikada nije koristila u vojne svrhe. Za oživljavanje i turističku valorizaciju ovog izuzetno atraktivnog ostrva napravljeno je nekoliko projekata, ali nijedan do sada nije realizovan. Mamula je i dalje napušteno ostrvo – tvrđava, ali i omiljeno ljetno izletište poznato kao carstvo galebova i ljubitelja osame.

Adresa: 3,4 nautičke milje od Herceg Novog

Ostrvo Mamula

*** 3 znamenitosti koje slijede, nalaze se na poluostrvu Luštica, na ulazu u Bokokotorski zaliv sa njegove desne strane, jugoistočno od Herceg Novog. Površina poluostrva je 47 km2 (što čini 1/6 ukupne površine opštine), a pruža se u dužini od 13,2 km i širini od 5,9 km. Zbog izuzetne razuđenosti obala je duga čak 35 km, što predstavlja 12 % ukupne dužine crnogorske obale. Ime potiče od latinske riječi Luštica, čije je najbliže značenje sjaj – osvijetljenost. Možda ime potiče i od izgleda ovog poluostrva, jer liči na ljusku, a možda i od riječi lug (Luški). Luštica je, možda i odatle njeno ime, najsunčaniji dio Boke. Nazivaju ga i crnogorska Sveta Gora, i ne bez razloga.

Na njoj se nalazi desetak sela u kojima stalno živi nešto preko 400 stanovnika.

Luštica je nadaleko poznata po maslinama, maslinovom ulju, pršutu, siru iz ulja i rakiji maginjači. U ovom kraju svi običaji su vezani za maslinovo drvo, koje se smatra svetim drvom.
Ovdje se nalaze i najatraktivnija hercegnovska izletišta i plaže: Žanjice, Mirište, Arza, Dobreč.

 1. ROSE

  Rose je malo ribarsko mjesto na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica, naspram Herceg Novog. Rose su tipična mediteranska varošica sa kućama koje su zbijene i poređane ispred pristaništa – rive. S obzirom na svoj položaj i zaštićenost od vjetrova, Rose su u prošlosti služile kao sklonište za jedrenjake. Inače, čitave Rose, kao i poluostrvo Luštica, bremenito je arheološkim iskopinama, a posebno su interesantna hidro – arheološka iskopavanja, na kojima su pronađena topovska đulad, sidra, keramika, kao i jedan stari španski brod s početka XVI vijeka, koji je doživio brodolom prevozeći keramiku sa bosanske dinastije. Samo mjesto je okruženo bujnom mediteranskom vegetacijom: borovima, čempresima, hrastovima, oleandrima, lovorima, maslinama, rogačima, makijama. Tu se nalazi i mala prelijepa pješčana plaža “Malo Rose” nedaleko od luke, u hladu maslinjaka, u pravcu sjevera, idealno mjesto za one koji žele da se odmaraju u miru i tišini, sanjajući minule vjekove.

Adresa: 1,7 nautičkih milja od Herceg Novog

Prevoz: Brodovi (tokom ljetnjih mjeseci i kupališne sezone turististički brodići saobraćaju i više puta dnevno).

Rose

 1. PLAŽE „ŽANJICE“ i „MIRIŠTE“

  Pored kulturno – istorijskih spomenika, posebno su zanimljive plaže, jer upravo zbog betonskih plaža u samom gradu, veliki broj turista voli da ode na neku od pješčanih koje se nalaze u okolini. Turistički zanimljive posljednjih godin su i plaže „Žanjice“ i „Mirište“

ŽANJICE su najomiljenije izletište i kupalište na hercegnovskoj rivijeri, južno od naselja Rose. Plaža koja se tu nalazi je javna, nastala kombinacijom šljunka, betona i pijeska i prima blizu 1000 kupača. Iako je u zalivu, otvorena je prema moru, i svrstava se u jednu od najljepših plaža Crne Gore. Velika plaža od bijelih oblutaka, okrenuta u pravcu sjever – jug i zaštićena od vjetrova Rtom Arza, duga je blizu 300 m, a široka 10 – 15 m. Na plaži postoji mogućnost iznajmljivanja skutera, pedalina, uzimanja časova ronjenja i sličnih aktivnosti. Dio plaže ima ležaljke i suncobrane za iznajmljivanje. Ova atraktivna uvala okružena je starim maslinjacima, bujnom vegetacijom i čistom kristalnom vodom, tirkizno – zelenkastih tonova.

Adresa: 3,8 nautičkih milja od Herceg Novog

Prevoz: Redovne brodske linije više puta na dan (ljeti)

MIRIŠTE je mala uvala, skoro nerazdvojni dio uvale Žanjice. Smještena je između uvale Žanjice i Rta – tvrđave Arza. Plaža Mirište nalazi se u uvali Mirište, kombinacija je betona i pijeska, površine 2.000 m2, kompletno opremljena. Uz plažu je restoran i više barova.

TVRĐAVA ARZA iz perioda Austrougarske vladavine, smještena je na istoimenom rtu Arza. Zajedno sa Mamulom i tvrđavom Prevlaka, na rtu Oštra (u republici Hrvatskoj), služila je kao štit nepoželjnom ulasku u Bokokotorski zaliv.

Adresa: 1 nautička milja od tvrđave Mamula

                                                                           Plaža Žanjice                                                                             

                              Plaža Mirište                                 

Tvrđava Arza

 1. PLAVA ŠPILJA

  Plava Špilja je jedna od najljepših, najatraktivnijih i najinteresantnijih u nizu pećina koje se nalaze na poluostrvu Luštica, između uvale Zlatna luka i rta Mokra gora. Naziv je dobila po neobično plavoj boji vode koja nastaje refleksijom sunčevih zraka u unutrašnjost pećine, kroz manji otvor, kao i samom svodu pećine, koji se za vrijeme vedrih sunčanih dana, a naročito prijepodne, odbijaju od površine vode. Kada skočite u vodu, osjetićete da je ona neobično topla i veoma bistra. Temperatura morske vode u pećini „Plava špilja“ često je za nekoliko stepeni toplija nego voda van nje. Ispod klifa visokog oko 30 m nastala je pećina sa dva otvora, jedan viši na jugoistočnoj strani oko 4 m, drugi daleko manji na jugozapadnoj strani, pod uglom od 45 stepeni. Presudnu ulogu u njenom nastajanju imala je abrazija (rad mora), tako da je unutrašnjost pećine skoro okruglog oblika, dok je tavanica u vidu svoda. Visina od nivoa mora do vrha tavanice je 9 m, a dubina 3 m – 4 m. Površina pećine na morskom nivou je 100 m2. Zbog rezonantnosti, običan razgovor u pećini se pretvara u eho.

Posjeta ovoj pećini obavezan je dio programa izletničkih tura kroz Bokokotorski zaliv. Tokom posjete se organizuje i kupanje što je svakako nezaboravan doživljaj na ovakvom mjestu kome se istinski zaljubljenici u more i prirodne fenomene uvijek iznova vraćaju i raduju.

Adresa: 5,7 nautičkih milja od Herceg Novog

Prevoz: barka ili turistički taksi brodići (saobraćaju uglavnom u intervalu od 9 h do 13 h, dok povratak organizuju za poslijepodne, obično od 17 h do 20 h).

Plava špilja

 1. ZAVIČAJNI MUZEJ sa vrtom

  Zavičajni muzej nalazi se na izuzetno atraktivnoj lokaciji, i svojom arhitektonskom cjelovitošću i ambijentalnošću (botaničkom baštom) dominira ovim dijelom grada. Osnovan je 1949. godine, a otvoren 1953. godine. Tu je bogata zbirka preistorijskih arheoloških nalaza, zbirka predmeta od neolita do kasne antike i ranog srednjeg vijeka, kao i brojni grobni nalazi i keramički fragmenti ilirskog ritualnog posuđa, zatim fragmenti dekorativne plastike iz doba antike i ranog srednjeg vijeka, kao i amfore. Tu je i bogata zbirka gravira i fotografija, i dokumenata iz istorije ovog kraja. Sastavni dio muzeja čine Etnografsko odjeljenje i odjeljenje NOR-a i revolucije, koji upotpunjuju istorijski kontinent ovog kraja.

U sastavu Zavičajnog muzeja nalazi se i botanička zbirka sa više od 100 odabranih vrsta mediteranskog i suptropskog bilja, donesene sa svih meridijana na površini od 1.000 m2 koja je formirana u parkovskom stilu. Pored tipičnih mediteranskih biljaka (oleandra, primorskih borova, čempresa…), dominiraju palme, kaktusi, agave i drugo bilje, a aloje su ovdje formirale veliku skupinu. Pješačkom stazom stiže se do mora.

Email: muzejhn@gmail.com, muzej@t-com.me

Telefon: + 382 67 649 212, + 382 67 402 751

Radno vrijeme: pon – sub: 09:00 h – 17:00 h (01.10. – 01.05.); pon – sub: 09:00 h – 21:00 h (01.05. – 01.10.)

Ulaz: 3 € (odrasli), 2 € (za grupe preko 5 osoba), 1 € (za djecu)

Adresa: Ulica Mirka Komnenovića 9

Zavičajni muzej sa vrtom

 1. SPOMEN KUĆA IVA ANDRIĆA

  Šetajući glavnom gradskom ulicom Njegoševom, naići ćete na spomen kuću književnika Iva Andrića, koji je tu živio i stvarao. Danas je to Klub književnika u kome se održavaju književni susreti i pjesničke večeri, a u ljetnjem periodu i sajam knjiga sa pratećim sadržajima. U sklopu kluba je i restoran otvorenog tipa, sa ljetnjom baštom, omiljeno sastajalište ljubitelja pisane riječi.

Adresa: Njegoševa 65, Topla

Spomen kuća Iva Andrića

Izleti turističkim brodićima na području Herceg Novog:

PolasciRoseNjivice Žanjice (Mirište, Plava Špilja)
Plaža hotela Centar Igalo – Obala (RVI)09:30
10:00
Plaža hotela Igalo
(Galeb – La Bamba)
10:30
13:30
16:30
19:30
09:40
Plaža Milašinović09:50
Plaža hotela Sun resort (plaža Topla)09:50
Gradska luka Škver11:00
13:30
15:15
17:40
19:20
10:15
13:15
16:15
19:15
09:30
09:55
10:00
10:10
Plaža hotela Plaža10:00
10:15
Plaža hotela Perla10:05
Plaža hotela RR10:10
Kumbor (kod bazena)09:20
10:05
Đenovići (Vojvodića mulo)09:15
10:00
Đenovići (bazen)09:10
09:50
Baošići (ribarsko mulo)09:45
Baošići (Lanterna)09:00
09:40
Bijela (bazen)09:30
Bijela (hotel Delfin)09:20
Polazak za Plavu Špilju se najavljuje svakog dana na plaži Žanjice
(nema stalnog reda vožnje).
Povratna karta od Žanjica do Plave Špilje iznosi 3 €.

* Karte za prevoz se kupuju na brodu ili kod ovlašćenih prodavaca i turističkih agencija.

 

3 Comments

 1. Рада

  Веома садржајан текст. Поготово ми је интересантан део о месту Росе о коме сам овде први пут прочитала и које бих сада баш волела да посетим јер волим таква места. <3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *