Blog

Žabljak: Vodič za zimu i skijanje

Upoznajte pravu Crnu Goru, tako će vas na Žabljak i u durmitorski kraj pozvati oni koji tamo žive, koji su zaljubljeni u te predjele.

Nije teško zaljubiti se u grad na 1.456 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim urbanim naseljem u jugoistočnoj Evropi.

Smješten u podnožju Durmitora, Žabljak je okružen sa 23 planinska vrha od preko 2.200 metara, od kojih je najviši Bobotov (2.523 mnv).

U gradu i okolini se nalazi 18 planinskih jezera. Najveće među njima, Crno jezero ili kako ga zbog njegovog oblika još nazivaju – Gorske oči, se nalazi nedaleko od centra Žabljaka.

Ovuda dijelom protiče i rijeka Tara, suza Evrope, čiji kanjon je najdublji na tom kontinentu.

Nekad znan kao Varezina voda i Hanovi, Žabljak današnji naziv nosi od 1870. godine. Kažu da ime duguje žabama, koje svake godine kreketanjem najavljuju dolazak proljeća.

Žabljak je zimski i ljetnji turistički centar Crne Gore. Mještani će vam danas reći da se do prije desetak godina zimi ovdje mnogo bolje živjelo i više radilo, da grad i okolina posjetiocima mogu više da ponude ljeti – pješačenje, planinarenje, rafting, sportsko penjanje, kanjoning, biciklizam, kupanje u Crnom i drugim jezerima, sakupljanje ljekovitog bilja… U gradu postoji i avanturistički park, tokom ljetnjih mjeseci u ponudi je i zipline, let preko kanjona Tare, koji zbog dužine od 350 metara, opisuju najuzbudljivijim u Crnoj Gori.

Pa iako su ljeta ovdje sigurno uzbudljiva, iako su zime nekad bile uzbudljivije, Žabljak je i danas jedno od omiljenih zimovališta, posebno domaće klijentele, među kojima su i “domaći” Rusi.

U Turističkoj organizaciji navode da su česti gosti ovdje zimi i posjetioci iz Srbije, Albanije, a ove godine je na Žabljaku dosta i Hrvata.

PRIJAVA BORAVKA

Prostorije TO Žabljak se nalaze u centru grada
Prostorije TO Žabljak se nalaze u centru grada

Prva stvar koju ste kao posjetilac na Žabljaku dužni da uradite jeste da prijavite boravak. Osim ako niste vlasnik nekretnine na teritoriji opštine ili ste član najuže porodice osobe koja posjeduje nekretninu na Žabljaku.

Boravišna taksa iznosi 0,60 eura za dan. Cijena je upola niža za djecu od 12 do 18 godina starosti. Taksa je besplatna za djecu do 12 godina.

SMJEŠTAJ

Žabljak raspolaže sa oko 1.000 smještajnih kapaciteta u privatnom, odnosno 950 u hotelskom smještaju.

U privatnom smještaju na Žabljaku, moguće je iznajmiti cio objekat, odnosno kuću, ili ležaj. Cijene se kreću od 30 eura za kuće, odnosno 10 za ležaj. Kuće mogu koštati i preko 100 eura, ali to su veći objekti, kao što je recimo Keker, dvospratnica sa tri spavaće sobe. Cijena iznajmljivanja je 120 eura za dan.

Na raspolaganju su vam apartmani poput onih u Apartments Peaks, gdje su cijene iznajmljivanja od 30 do 70 eura.

Apartmanski i smještaj u kućama je zaista pogodan za grupne posjete, gdje više osoba dijeli cijenu iznajmljivanja. Opremljene su u potpunosti, gosti se u njima osjećaju kao kod svoje kuće, ondje mogu i da pripreme hranu. I tom slučaju, dobro je znati da u zimskim mjesecima market “Voli”, koji se nalazi u centru grada, radi do 22.00 sata. Za nabavku namirnica, na raspolaganju je i pijaca u Tržnom centru.

U TO Žabljak navode da su jeftnije kuće bliže skijalištima, odnosno udaljenije su od centra grada.

Na Žabljaku radi 12 hotela, od kojih tri sa četiri zvjezdice – Polar Star, Soa i Hotel Žabljak.

Hotel Žabljak
Hotel Žabljak

NAPOMENA: Na Žabljaku, u zvaničnoj ponudi, ne postoji smještaj prilagođen osobama sa invaliditetom.

SKIJANJE

Na Žabljaku i neposrednoj okolini se nalazi više ski-staza za rekreativno skijanje, alpske i nordijske discipline.

Žabljačka skijališta Savin kuk i Javorovača su opremljeni žičarama i ski liftovima.

Savin kuk

www.tcdurmitor.me

Facebook: Turistički centar Durmitor

info@tcdurmitor.me

+38269/080-081

Skijalište Savin kuk  raspolaže sa dvije dvosjed žičare, tri ski lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, kao i jednim dječijim ski liftom. Ukupna dužina ski staza na tom skijalištu kapaciteta 3.000 skijaša, je 4,6 kilometra.

Skijalište posjeduje tri plave, crvenu stazu, crnu, te dječiju i baby stazu.

Donja zičara dvosjed “Savin kuk I” je dužine 1.550 metara, vodi u pravcu vrha Savinog kuka i izlazi na nadmorsku visinu od 1.907 mnv. Ukupno obuhvata 3,8 km skijaških staza (tri plave, crvenu i dječiju stazu).

Gornja žičara dvosjed “Savin kuk II”  je dužine 700m i izlazi na nadmorsku visinu 2.213 mnv. Namijenjena je za napredne skijaše, jer obuhvata crnu stazu dužine 800 metara.

Zabljak

Posjetiocima su na raspolaganju usluge ski servisa (iznajmljivanje opreme), ski škole, a u sastavu ski centra posluju dva restorana i kafe bar.

Za djecu sa teritorije opštine Žabljak do 14 godina, skijanje je besplatno. Usluga je besplatna i za članove crnogorske skijaške reprezentacije, te pripadnike Gorske službe spašavanja.

Jednokratna, turistička vožnja žičarom košta 5 eura. Ostale cijene su navedene u tabeli:

USLUGAJANUARFEBRUAR, MART, APRIL
Jednodnevni ski pas15 EUR13 EUR
Poludnevni ski pas10 EUR8 EUR
Noćni ski pas6 EUR

(kupovinom drugih vrsta ski pasova nije uključen noćni ski pas)

Dječiji ski pas (do 14 godina)8 EUR6 EUR
Dvodnevni ski pas (do 14 godina)25 EUR20 EUR
Ski pas 10 dana100 EUR80 EUR
Ski pas 7 dana70 EUR60 EUR
Ski pas 5 dana40 EUR
Sezonski ski pas150 EUR
Sezonski ski pas za stanovnike opštine Žabljak100 EUR
Komplet ski oprema kategorije standard7 EUR5 EUR
Komplet ski oprema kategorije premium10 EUR8 EUR


Javorovača

www.javorovaca.me

Facebook: Restoran – Pansion JAVOROVAČA Žabljak

Instagram: durmitore

scjavorovaca@vzsport.co.me

+38252361-104

+38267800-971

+38267618-618

Javorovača je idealan izbor za početnike i porodice. Posjetiocima su na raspolaganju ski servis i škola skijanja.

Na skijalištu “Javorovača” cjenovnik je jedinstven tokom sezone i dnevni i nedjeljni ski pas koštaju 8 i 48 eura za odrasle, odnosno 5 i 30 eura za djecu.

Dnevno iznajmljivanje opreme u “Javorovači” za odrasle košta 10, odnosno 7 eura za djecu. Nedjeljne cijene su 60 eura za odrasle, a za djecu 42.

Ski centar Javorovača nudi i smještaj u istoimenom pansionu, koji se nalazi u podnožju staze.

ŠTA JOŠ RADITI NA SNIJEGU?

Žabljak

Uprkos najavama, klizalište na Žabljaku nije otvoreno ove sezone.

Kada je zabava na snijegu u pitanju, na raspolaganju su i vožnje motornim sankama, te nordijsko skijanje.

Cijena vožnje motornim sankama varira u zavisnosti od visine snježnog pokrivača. U danima kada snijeg nije dovoljno visok, vožnja će koštati 80 eura za sat, a sanke vozi organizator ture. Kada snijega ima dovoljno, vožnja se pretvara u tročasovni obilazak, sanke možete voziti sami, uz pratnju organizatora. U tom slučaju, cijena je 150 do 200 eura.

DaneRaft

www.durmitorraft.com

durmitorraft@yahoo.com

+38269552-682

+38298001-150

Za one koji preferiraju hodanje, preporuka je šetnja krpljama. Krplje se mogu iznajmiti u Centru za posjetioce Nacionalnog parka Durmitor i kod Ski centra na Savinom kuku, po cijeni od 4 eura. Na istom mjestu, po cijeni od 3 eura, možete iznajmiti i štapove za šetnju i kupiti suvenire, vunene čarape, džempere, sve te divne stvari koje pletu žene iz durmitorskog kraja.

Osim krplji i druge opreme, u Centru za posjetioce NP Durmitor možete kupiti i suvenire, te suvenire lokalnih proizvođača
Osim krplji i druge opreme, u Centru za posjetioce NP Durmitor možete kupiti i suvenire, te suvenire lokalnih proizvođača

Za hodanje na krpljama postoji markirana staza koja vodi od Crnog jezera do Ski centra „Savin kuk“. Njena dužina je 6,7 kilometara, pretpostavljeno vrijeme prolaska oko dva sata, a tokom šetnje učesnici savladaju 268 metara uspona. Staza spada u lake.

Ljubiteljima pješačenja se preporučuju šetnja oko Crnog jezera.

VAŽNO! Planinarenje tokom zimskih mjeseci, do maja, nije dozvoljeno, osim na sopstveni rizik.

NP Durmitor

www.nparkovi.me

npdurmitor@nparkovi.me

+38252360-228

HRANA

Ono što je nekad bila tipična hrana jednog seoskog domaćinstva, danas je prava atrakcija za posjetioce žabljačkog kraja, ne samo strance, već i za domaće goste, koji žive u crnogorskim gradovima.

Skorup, kačamak, cicvara, ovčije kisjelo mlijeko, jagnjetina i krompir ispod sača… tipični su proizvodi durmitorskog kraja.

U restoranima koji služe i domaću hranu, možete probati i masanicu, priganice…

Tokom nedavne posjete Žabljaku, doručak za dvije osobe, uz piće, “kod penzionera”, u restoranu “Luna”, platili smo 9 eura. Doručkovali smo omlet, koji košta 2,5 eura, a uz porciju dobijete i domaći hljeb.

Doručak "kod penzionera" na Žabljaku
Doručak „kod penzionera“

Jutro smo počeli ja sa kafom i kuvanom rakijom, čuvenim “šumadijskim čajem” ili “vrućom”, a Danilo sa pivom. Danilo, inače osnivač i vodič Planinarskog kluba “Montenegro Guide” iz Podgorice, ovdje često svrati sa planinarima nakon tura.

Po preporuci lokalaca smo ručali u restoranu Hotela “Zlatni bor”. Pileća supa, teleća čorba, cicvara sa kisjelim mlijekom, salata od crvenih paprika, pohovani sir i kuvani krompir, uz piće (čaj, tri koka kole) – 21 euro. Možda ne izgleda tako, ali smo satima kasnije, i po dolasku u Podgoricu, varili hranu.

Odlična preporuka, a u restoranu navode da služe isključivo jela pripremljena od domaćih proizvoda, koje otkupljuju od proizvođača durmitorskog kraja.

“I brašno je domaće”, naglašavaju.

Savjet: Ako želite osjetiti pravi ukus ovog kraja, u domaćinstvima ili na pijaci potražite sir mješinski “prljo”, durmitorski originalni sir, koji se pravi od varenike sa kalica sa kojih je ubran skorup. Kažu da je veoma zdrav, jer sadrži malo mlječnih masti.

U žabljačkim restoranima možete naći i jela drugih kuhinja, pa računajte na piletinu ili teletinu u kari sosu, sa četiri vrste sira, pice…

Jelovnik

IZLASCI, DRUŽENJA…

Dan uz jutarnju kafu na Žabljaku možete provesti u nekom od brojnih kafića u centru grada, među kojima su omiljeni „Zlatni papagaj“ i „Čudna šuma“.

Ako ste na Žabljaku sa djecom, dobar izbor je Hotel „Žabljak“, u okviru kojeg radi i dječija igraonica.

Bioskop na Žabljaku postoji, ali ne radi. Ne računajte na bogat kulturni program, jer ga ovih dana, nažalost, u tom gradu nema.

Najbliže tome su „Durmitor Winter Fest“ i „Zlatni orao Durmitora“.

„Durmitor Winter Fest“ je takmičenje u snowboardingu sa DJ žurkama na ski-stazi. Organizuje se pred kraj januara ili početak februara, a organizatori događaja su Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, TO Žabljak i ski centri sa Žabljaka.

“Durmitor Winter Fest” traje dva do tri dana (vikend).

Isto toliko traje i Ski kup “Zlatni orao Durmitora” – takmičenje u alpskom skijanju, čiji su organizatori crnogorski skijaški savez i Opština Žabljak. „Zlatni orao Durmitora“ se održava u drugoj polovini februara ili početkom marta.

Kada je noćni provod u pitanju, kao i tokom dana, preporučeni su izlasci u „Zlatni papagaj“ i „Čudnu šumu“, a dobra zabava je i u kafiću „Or’o“, pabu „Kino Durmitor“, kafe baru/restoranu „Lupo D’Argento“, te noćnom klubu „City“.

Or'o
Or’o

PREVOZ

Nemam ideju koliko na Žabljaku ima taksi službi, da li imaju imena.  Ali ovako makar znate imena ljudi koji vas prevoze od tačke A do tačke B. I to ima svog šarma.

Pješivac Peko+38269497-591
+38267/335-425
Gagović Mirko+38269046-764
Obradović Pavle+38269064-201
Krstajić Vesko+38269026-617
Krstajić Vojkan+38269066-618
+38267618-830
Obradović Dejan+38269719-378
Vojinović Milan+38269595-272

Ukoliko koristite autobuski prevoz, dobro je znati ime Sanja! Tako kažu u TO Žabljak. A Sanja radi na autobuskoj i na raspolaganju vam je za sve informacije na telefon +38267224-147. Dakle, zapamtite – Sanja.

Red vožnje prevoznika "Božur" možete naći i u prostorijama TO Žabljak
Red vožnje prevoznika „Božur“ možete naći i u prostorijama TO Žabljak

UVIJEK NA RASPOLAGANJU

Planinu volite, ali morate je i poštovati. Sa planinom se nikad ne zna. Stoga je uvijek dobro znati na koga možete da računate 24 sata dnevno.

Kontakt telefoni za slučaj nezgode u planini:

112Operativno-komunikacioni centar
+38240256-084Gorska služba spašavanja Crne Gore

Za druge informacije o stanju na putevima, hitne slučajeve… pozovite Auto-moto savez, vatrogasce ili hitnu.

123Vatrogasna stanica
124Hitna pomoć
19807AMSCG

I na kraju, za detaljnije informacije, odgovore na pitanja o ponudi na Žabljaku, ali i tabletu za glavobolju (u gradu nema privatne apoteke, samo jedna državna – „Montefarm“), dobićete od ljubaznog osoblja TO Žabljak. Ako ste u gradu, posjetite ih u centru, u objektu između Hotela „Žabljak“ i marketa „Voli“.

I, ne zaboravite da prijavite boravak!

TO ŽABLJAK

www.tozabljak.me

durmitor1@t-com.me

+38252361-802

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *