Blog

Gdje možete plesati salsu u Crnoj Gori?

Salsa je vrsta plesa porijeklom s Kube, gdje se isprepletala evropska i afrička kultura. Kasnije se salsa proširila na Portoriko i ostale karipske države. Ime je dobila od španske riječi „salsa“, koja znači „umak“ – ljuto začinjen sos. Time se sugeriše, da je ovaj ples, spoj velikog broja uticaja sa svih strana svijeta, kako kad je riječ o salsi kao vrsti muzike, tako i kad je riječ o istoimenom plesu. Ipak, ime salsa se javlja 60 – ih godina u New Yorku.

Najveći uticaj na formiranje prepoznatljivog zvuka i jednog od najpopularnijih plesova sadašnjice (u svojim raznim oblicima) su imali Kubanci, jer je većina plesova od kojih je salsa nastala izvorno kubanska (son, cha – cha – cha, mamba, guaguanco) sa afro – kubanskim ritmovima i uticajem rumbe. Obično je ples za parove, makar postoje inačice za solo plesače. Popularna je u Latinskoj Americi, SAD – u i Evropi. Postoji mnogo stilova salse, jer je dozvoljena improvizacija pa se ples dalje razvija. Pleše se uz muziku bogatu ritmom.

Najčešći instrumenti su: udaraljke (pogotovo bubnjevi), gitare, klavir.

Prepoznatljiva je po jako živoj muzici, karakterističnoj za krajeve iz kojih su njeni korijeni, koja bukvalno pokreće na pokret. Igranje salse je spoj zabave, druženja i intenzivne fizičke aktivnosti, sa jasno definisanim ulogama za muškarca (koji treba da bude onaj koji vodi, juri i zavodi, trudi se da impresionira damu) i za damu (koja se trudi da je što ženstvenija i da što više motiviše partnera da se trudi oko nje, a sve u cilju njenog ličnog užitka), a energija koja se stvara na podijumu na kom se pleše je neopisiva riječima. Aktiviraju se sve grupe mišića, cijelo tijelo se pokreće i pleše.

Postoji veliki broj stilova salse, kao muzike i kao plesa. Ono što je kod nas jako popularno je kubanski stil salse, a plesači najviše vole da plešu uz malo moderniju varijantu kubanske muzike uz koji se pleše salsa – timbu. Timba je jako dinamična i u sebe inkorporira jako puno drugih muzičkih stilova i pravaca (rumba, reggaeton, orishas), karakteriše je jako puno promjena tempa i breakova (neočekivanih prekida), kao i fenomenalne kulminacije u toku kojih cio orkestar potpuno “otkači”, tjerajući i plesače da rade isto.

Salsa ne podrazumijeva samo igranje u paru sa jednim partnerom. Salsa se igra u liniji gdje se koraci prozivaju, ali svako igra za sebe. Uče se koreografije i tada igranje postaje prava zabava. Vid plesanja salse je i dobro poznata „rueda“ ili u prevodu točak. Parovi formiraju krug, figure se prozivaju i tako taj formirani točak počinje da diše i da se okreće sinhronizovanom smjenom partnera.

Odabirom ovog vida rekreacije dobijate vrhunsku zabavu i druženje, postižete da ostanete fit i u kondiciji i učite da plešete jedan od najpopularnijih plesova. U svakom slučaju, s obzirom da salsa nije naročito teška za naučiti, preporučujemo Vam da ništa ne uzimate zdravo za gotovo, već da dođete i sami se uvjerite u istinitost ove priče (makar dijela koji nema veze sa istorijatom), kao i da vidite zašto je salsa toliko popularna u svijetu, a sve više i kod nas.

U Crnoj Gori, salsu možete plesati u sljedećim plesnim školama:

 1. Plesni centar JET SET, Podgorica

Plesna škola Jet Set je najstarija škola ovog tipa na prostorima Crne Gore. Osnovao ju je 1996. godine maestro plesa Jovica Nikolić. On je još u to vrijeme postao prvi plesni profesionalac u Crnoj Gori. Danas drži časove standardnih i latino plesova kao i salse za odrasle. Radi sa sportskim takmičarima i sa djecom kao predavač i koreograf. Sa ponosom se može reći da je kroz plesnu školu Jet Set za 20 godina postojanja prošlo na desetine hiljada djece i odraslih kako bi naučili osnove plesa i lijepo se družili.

Plesni klub Jet-Set
Plesni klub Jet-Set

Kulturni centar Jet Set danas ima nekoliko cjelina. To su: Plesni klub Jet Set Podgorica, škola gimnastike i aerobik i borilačke vještine, dnevni boravak za djecu i rođendaonica, caffe Poco Loco.

http://jetsetcentar.me/

Email: jet-set@t-com.me

Telefon: + 382 67 211 713

Časovi: uto, čet: 21:15 h – 22:15 h

Cijena: 25 € (početna salsa – predavač Jovica Nikolić), 25 € (napredna salsa – predavač Ivan Korać); 20 € (za studente)

Adresa: Trg Nikole Kovačevića 7, Blok V, Podgorica (uskoro na novoj lokaciji u City kvartu)

 1. Plesni klub DIVA, Podgorica

Klub je osnovan 01.09.2010. godine i aktivno funkcioniše sve do danas. Broji oko 100 članova, različitih uzrasta, od 3 do 27 godina, mada nema nekih posebnih granica što se tiče dobi koja će omogućiti priključenje grupi. Klub u ponudi nema isključivo časove salse, već samo časove plesa u okviru kojih se uči više vrsta plesova, uključujući i salsu.

Email: diva.dance@t-com.me

Telefon: + 382 67 541 990

Časovi: pon, čet: 21:00 h – 22:00 h (čas plesa uključuje: bachatu, salsu, merenge, latino aerobik na početku časa kroz zagrijavanje)

Cijena: 20 € (8 časova) – prvi čas je besplatan!

Adresa: Ulica Oktobarske revolucije, Podgorica (zgrada Cungu&Co, preko puta caffe Forma, ulaz sa dvorišne strane)

 1. Plesna škola BUENA VISTA, Podgorica, Budva, Nikšić

Plesna škola Buena Vista osnovana je u avgustu 2008. godine i za vrlo kratko vrijeme je postala vodeća škola u Crnoj Gori kada je riječ o salsi, argentinskom tangu i afro – kubanskim plesovima.

Instruktori su iskusni plesači u pomenutim oblastima, a svoje znanje su sticali i usavršavali na svim većim festivalima i seminarima u okruženju. Tako su imali priliku da rade i da uče od najvećih svjetskih plesača i instruktora, kako kada je riječ o salsi (Yanek Revilla, Diana Rodriguez, Jorge Camaguey, Juan Ortiz, Yunaisy Farray, Alexander Carbo, Teresa Castaneda, Alberto Valdes…), tako i kada je riječ o argentinskom tangu (Sebastian Arce i Mariana Montes, Pablo Villaraza i Dana Frigoli, Pablo Rodriguez i Noelia Hurtado, Federico Naveira i Ines Muzzoppapa, Aoniken Quiroga i Alejandra Mantinan…).

Sa ponosom se može reći da su instruktori iz škole u posljednje vrijeme sve češće i učesnici festivala u regionu kao dio instruktorske postave (Cubanero – Novi Sad, Salsa Motion Weekend – Beograd, Sarajevo Salsa Congress, Never Dance Alone – Kraljevo…).

Tečajevi kubanske salse i ostalih karipskih plesova su jedna od glavnih aktivnosti kluba i nešto po čemu su prepoznati širom Crne Gore i regiona.

www.buena-vista.me/

Email: info@buena-vista.me, ivan@buena-vista.me (Podgorica), drazen@buena-vista.me (Budva)

Telefon:  + 382 67 555 725 (Ivan Jovanović – Podgorica), + 382 67 922 227 (Dražen Ćupić – Budva)

Časovi: uto, čet: 21:15 h – 22:15 h (Podgorica); uto, čet: 21:00 h – 22:00 h (Budva)

Cijena: 20 € (časovi u trajanju od 4 sedmice – Podgorica), 25 € (na mjesečnom nivou – Budva)

Adresa: Novaka Miloševa 42, Podgorica; Hotel Mogren, Budva (pored bilijar sale)

 1. Plesni klub SONRISA, Podgorica

Klub vode aktuelni i dugogodišnji državni prvaci u latino i klasičnim plesovima i osvajači mnogih međunarodnih takmičenja u istoimenim plesovima, Slobodan Vukčević i Jelena Vukčević.

Instruktori kluba su bivši takmičari i osvajači nacionalnih i internacionalnih takmičenja u oblastima plesa kojim se bave i predaju. Kontinuirano rade na svom znanju pohađajući seminare plesa u zemlji i inostranstvu.

Sonrisa plesna skola
Sonrisa plesna skola

Klub organizuje kurseve plesa za sve nivoe poznavanja plesova: početne, napredne i takmičarske. Instruktori sa dugogodišnjim znanjem i praksom su na raspolaganju za organizovane obuke djece i odraslih, kao i za individualne obuke. Na kraju svakog semestra klub organizuje polaganje za razne nivoe plesa na kom se izdaje sertifikovana diploma o završenom stepenu plesa. Njihov zadatak i zadovoljstvo je širenje kulture plesa u Crnoj Gori, među najmlađima kroz organizovane obuke u školama i obrazovnim ustanovama, kao i obuke odraslih u grupama društvenih plesova za koje organizuju plesne večeri, zabavni program, team building uz ples, izlete, itd. Kod njih se možete zabaviti i naučiti latino, klasične i karipske plesove, kao što su: samba, cha cha cha, rumba, pasodoble, jive, rock ’n roll, mambo, twist, disco hustle, bečki i engleski valcer, tango, quick step, slow fox, foxtrot, salsa, bachata, kizomba, son, reggaeton, sirtaki, polka, kola itd… u skladu sa interesovanjima. Prilika da pokažete stečeno znanje u plesu su plesne večeri koje redovno organizuju u Podgorici na raznim lokacijama.

Email: sonrisa.danceclub@gmail.com

Telefon: + 382 68 246 700

Časovi:  uto, čet: 21:00 h – 22:00 h

Cijena: 20 € (na mjesečnom nivou)

Adresa: Bulevar Revolucije 19, Podgorica (restoran Anovi – konferencijska sala)

5. Umjetnički centar MYSTIC – Podgorica, Cetinje

Umjetnički centar “Mystic“ za djecu i odrasle postoji od septembra 2006. godine. Orijentacija ovog centra je ka podučavanju rekreativaca, amatera i profesionalaca u cilju da talenti ne ostanu sakriveni.

Od početka postojanja ovaj centar je širio lepezu djelatnosti i danas u njemu možete pohađati tečajeve:

 • SALSE, LATINO I STANDARDNIH PLESOVA – za sve koji žele da se oprobaju u ludim ritmovima salse, sambe, ča-ča, džajva, u zanosnom tangu i opuštajućim ritmovima valcera… Dinamika napredovanja podrazumijeva postepeno savladavanje ritma kroz osnovna kretanja na početnom kursu, da bi se kroz srednji kurs vježbale složenije tehnike rada tijelom, prema spečifičnim osobinama svake igre. Viši kurs podrazumijeva složenije i najljepše plesne pokrete, atraktivne figure i najveće zadovoljstvo u razmjeni energije sa partnerom kroz spontanu i uvježbanu igru.

Članovi imaju priliku da svoje umijeće stečeno edukacijom u ovoj školi, pokažu na plesnim večerima, manifestacijama, festivalima, revijama, tv nastupima. Imaju priliku da steknu nove prijatelje i da se zabave na jedan od najljepših načina.

Angažovanje mladih ljudi koji svoje vrijeme popunjavaju sadržajnim aktivnostima – edukacijom, treninzima, probama, zabavom i druženjem, ima za cilj da “Mystic” vremenom postane kulturni centar koji okuplja talentovane i kreativne ljude koji će stečeno znanje i svoje vizije umjetnosti imati priliku da pokažu van granica svoje zemlje.

Email: uc.mystic@gmail.com

Telefon: + 382 67 407 001, + 382 69 609 663

Časovi: 2 – 3 puta nedjeljno (samo od septembra do februara – Podgorica); uto – čet: 20:30 h – 21:30 h (Cetinje)

Cijena: 25 € – 30 € (na mjesečnom nivou, zavisno od broja časova – Podgorica), 20 € (Cetinje)

Adresa: Bratstva i jedinstva bb, Podgorica; KUD Njegoš, Cetinje

 1. Plesni i rekreativni centar STAGE, Podgorica

Sa ciljem razvoja plesa i plesne kulture u Crnoj Gori, velika ljubav i entuzijazam prema plesu stvorile su 2004. godine plesno – rekreativni centar „Stage“. Ovaj centar je svoj rad započeo u Podgorici, kada ujedno postaje i baza za „street dance“ u Crnoj Gori, što pokazuje i rezultat da je Stage uzastopno 6 godina, prvak u pomenutoj disciplini. Neposredno, uz razvoj modernog plesa, u okviru škole se razvija i sportski ples. Dakle, ovaj plesni klub njeguje i širi plesnu kulturu i rekreativne programe putem škole plesa za djecu i odrasle, škole modernog i sportskog plesa, zumbe, aerobika, pilatesa i joge.

Plesni klub „Stage“, zajedno sa crnogorskim Savezom za ples, organizuje takmičenja u različitim plesnim disciplinama, a najprestižnije plesno takmičenje tradicionalno organizovano sredinom aprila od strane plesnog kluba „Stage“ u Crnoj Gori je međunarodnog karaktera pod nazivom „Danilovgrad Open“, gdje je plesni klub „Stage“ bio u prilici da u Crnu Goru ugosti najbolje domaće i inostrane plesne grupe.

Članovi ovog plesnog kluba su učestvovali u velikom broju međunarodnih takmičenja, TV emisija, muzičkih, kao i propagandnih spotova, muzičkih festivala, kao i nekim pozorišnim predstavama u Crnogorskom narodnom pozorištu. Stage je inače organizator i učesnik mnogobrojnih večeri plesa, manifestacija za djecu, kao i mnogih humanitarnih, i drugih manifestacija.

Organizacija se trudi da kroz neke nove tehnike rada pojednostavi proces učenja svim svojim članovima, pa i konstantno teži proširenju svojih sposobnosti. Plesni klub „Stage“ je organizacija koja njeguje znanje, kao i ciljeve svojih članova, a time i sopstvene ciljeve.
Članovima se kroz različite aktivnosti i nastavu predstavlja spoj sporta, umjetnosti, rekreacije, lijepog pokreta, lijepog držanja i stava tijela, između ostalog i lijepog ponašanja, takmičenja, dakle sportskog duha, druženja, putovanja, zadovoljenja potrebe samoizražavanja, kao i mnogih drugih koristi.

U svojoj ponudi klub ima grupne časove, gdje se u okviru jednog časa, pored salse, uče i ostali plesovi (bachata, merenga, samba, rumba), kao i individualne časove salse.

www.pk-stage.me

Email: stage@t-com.me

Telefon: + 382 68 068 698

Časovi: uto, čet: 20:30 h – 21:30 h (od 04.04.2017. godine) (grupni časovi); individualni časovi salse (po dogovoru)

Cijena: 20 € (grupni časovi, na mjesečnom nivou), 20 € (1 individualni čas)

Adresa: Bulevar Josipa Broza Tita, Stari Aerodrom, Podgorica (pored Swiss osiguranja)

 1. Plesni klub MONTENEGRO, Podgorica

Časovi: svakodnevno: 17:00 h, 18:00 h, 19:00 h, 20:00 h, 21:00 h, 22:00 h (trajanje časa je 1h)

Cijena: 15 €, 10 € (salsa + ples po izboru), 20 € (salsa za 2 osobe – partneri) – (na mjesečnom nivou – 2 puta nedjeljno)

Adresa: Studentski klub (Studentski dom zdravlja), Podgorica

 1. Plesni klub ROYAL, Nikšić

U svojoj ponudi klub nema isključivo časove salse, već se u okviru jednog časa, pored salse, uče i ostali plesovi (bachata, merenga, samba, rumba, cha cha cha).

Telefon: + 382 67 441 932, + 382 68 356 445

Časovi: uto, čet: 21:00 h – 22:00 h, sub: 16:00 h – 17:00 h

Cijena: 15 € (na mjesečnom nivou)

Adresa: Dom Mrkosnića, Nikšić (pored HD Laković)

 1. Plesni klub ALEMANA, Nikšić

Plesni klub Alemana osnovan je 15.04.2004. godine u Nikšiću. Osnovan je kao sportsko – plesni klub i registrovan u upravi za sport i omladinu u Vladi Crne Gore. Član je međunarodne federacije sportskog plesa (IDSF – a) i plesnog saveza Crne Gore.

Email: alemana_nk@t-com.me

Telefon: + 382 40 243 147, + 382 69 981 901, + 382 67 877 352, + 382 68 296 292

Časovi: 3 puta nedjeljno (počinje od septembra 2017. godine)

Cijena: 25 € (na mjesečnom nivou)

Adresa: Durmitorska 18, Nikšić (Škola “Ratko Žarić”)

 1. Plesna škola Migado, Nikšić

Plesni klub „Migado“ već 23 godine okuplja sve starosne uzraste. U plesnom klubu Migado možete da naučite salsu, bachatu, argentinski tango, kizombu, latino i standardne plesove, zumbu, disko dens, aerobic i školu bontona. Ovaj klub je jedno vrijeme bio jedan od teritorijalno najvećih klubova u Crnoj Gori. Imao je svoje centre za treninge plesa u Nikšiću, Danilovgradu, Podgorici, Virpazaru, Baru, Cetinju, Budvi, Herceg Novom, Trebinju, Bileći, Gacku, Ljubinju i Nevesinju. Sada treninge plesa odžavaju u Nikšiću i Trebinju.

Telefon: + 382 69 061 832, + 382 67 247 271 (Miloš)

Časovi: uto, čet: 19:00 h – 20:15 h (jedan čas uključuje: 70 % vremena salsa, a ostatak bachata i kizomba)

Cijena: 20 € (na mjesečnom nivou)

Adresa: Robna kuća Nikšićanka, I sprat

 1. Plesni klub Bellissima, Tivat

Plesni klub Bellissima postoji skoro 18 godina, a skoro 15 godina učestvuje na raznim takmičenjima. Broji oko 80 članova: seniori, juniori i pčelice. Učesnici su brojnih festivala, takmičenja, humanitarnih manifestacija, TV show programa, karnevala, sportskih manifestacija, reklama. Bavi se skoro svim tipovima plesa (latino i standard, hip hop, street dance show, mažoretke, cheerleading). Klub u svojoj ponudi ima samo časove na kojima se, u okviru jednog časa, pored salse, uče i druge vrste plesova (zumba i latino – američki plesovi).

Email: bellissima@bellissima-mne.com

Telefon: + 382 69 293 117

Časovi: pon: 20:00 h – 21:00 h, sri, pet: 20:30 h – 21:30 h

Cijena: 25 € (3 puta nedjeljno, na mjesečnom nivou), 20 € (2 puta nedjeljno, na mjesečnom nivou)

Adresa: Atomsko sklonište, Seljanovo, Tivat

 1. Plesni klub Habanera, Bar

Plesni klub Habanera iz Bara djeluje dugi niz godina, prvo kao dio plesnog kluba Jet Set, a sada kao samostalan klub. Bilježe zapažene rezultate na brojnim međunarodnih i regionalnim takmičenjima. Stoga, dobitnici su 14 medalja na takmičenju u Temišvaru, 1 zlatne medalje na takmičenju u njemačkom gradu Riza, učestvovali su na međunarodnom takmičenju u modernom plesu „Prima Danza Cup“ u Skoplju. Takođe, zapazili su veliki uspjeh na državnom prvenstvu koje se održalo u Podgorici u organizaciji Jet Seta i Plesnog saveza Crne Gore. Organizatori su Mediterranean Best Dance – Montenegro Open festival koji se već 7 godina za redom organizuje u Baru.

Plesni klub Habanera Bar
Plesni klub Habanera Bar

http://habanera.me/klub/

Email: habanera@t-com.me

Telefon: + 382 30 314 426, + 382 69 733 864, + 382 67 890 436

Časovi: u planu od aprila 2017. godine

Adresa: Vladimira Rolovića 4, Bar (Dom kulture)

 

Organizacija salsa žurki

Plesna škola Buena Vista već nekoliko godina za redom organizuje fenomenalne salsa žurke svuda po Crnoj Gori, koje su poznate po punim podijumima i fenomenalnoj atmosferi. Njihovi instruktori i članovi su najveći entuzijasti po pitanju salse i karipskih plesova u Crnoj Gori i nikada im nije dosta prilika da svoj entuzijazam šire dalje! Na tim žurkama, oni preuzimaju kompletnu odgovornost za muziku, atmosferu i animaciju gostiju koji nijesu dio ekipe. Do sada se salsa plesala u sljedećim lokalima: Living room (Podgorica), Demetra (Podgorica), kultni L’ombelico (Podgorica), Chill Out (Bijelo Polje), Hacijenda (Budva), Maximus (Kotor), stari Dojmi (Kotor), Brod Silistria (Bar).

Salsa žurka u Verde complex-u
Salsa žurka u Verde complex-u

Svi vi, počev od 15.01.2017. godine, svake nedjelje, a od nedavne i srijede, imate priliku da uživate u sjajnim redovnim žurkama u Duetu (Podgorica). (od 21:30 h do 01:00 h, ulaz: besplatan). Takođe, 25.03.2017. godine održana je prva salsa žurka u predivnom, prostranom restoranu Verde Complexa (Podgorica), koji je već imao priliku da uspješno ugosti ljubitelje društvenog plesa, čijoj saradnji se i u budućnosti nadaju poštovaoci salse i kluba Buena Vista.

Najave fenomenalnih salsa party i ostala dešavanja kluba Buena Vista, možete pratiti na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/buenavista.mne/

U okviru plesnog kluba Jet Set radi kafe Poco Loco (Podgorica) koji uglavnom svojim članovima, ali i gostima centra i roditeljima članova, omogućava da popiju osvježenje, čaj ili kaficu u prijatnom ambijentu dok čekaju svoj čas ili dok čekaju najbliže. U kafeu se vikendom organizuju žurke za „male i velike“, a tokom sedmice organizuju se večeri uz gitaru, večeri folklora, salse, zumbe i druga druženja. Radno vrijeme: pon – sub: 09:00 h – 22:00 h.

Takođe, i plesni klub Sonrisa do sada je bio organizator brojnih salsa party-ja u Verde Complexu (Podgorica), Bahusu (Podgorica) kao i učesnici na plesnoj večeri u restoranu Imanje Knjaz (Podgorica). Najpoznatiji su po učešću na raznim manifestacijama  širom Crne Gore, kao što su “Čokolada i vino” i “Vaša bajka” u Delta City – ju u Podgorici, “Osmomartovski ples” u šoping centru “Mall of Montenegro” u Podgorici itd.

Buduća dešavanja ovog kluba možete pratiti na linku:

https://www.facebook.com/Plesni-klub-Sonrisa-619726138154445/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *