Blog

Najpopularnija mjesta za pecanje u Crnoj Gori

Ribolov u Crnoj Gori je veoma značajan. S obzirom na prirodne ljepote, bogatstvo voda solomoidnim – plemenitim vrstama ribe, atraktivnim lokacijama, Crna Gora predstavlja pravu poslasticu i nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje ribolova.

Ako odlučite da odete u ribolov u Crnoj Gori, trebalo bi da znate da naše rijeke nijesu uobičajene rijeke na koje su ribolovci navikli. To su najčistije rijeke u Evropi! Bezbjedno je čak piti vodu iz samog toka nekih od rijeka, dok staloženo čekate da vaša riba zgrabi mamac. Rijeke kao što su Tara, Drina, Sutjeska i Piva su dom za sljedeće vrste riječnih riba u Crnoj Gori: mladica, potočna pastrmka, lipljan, skobalj, mrena, klijen i druge vrste.

Najatraktivnije lokacije za riječki i jezerski ribolov u Crnoj Gori su: rijeka Tara, rijeka Mrtvica, rijeka Morača, rijeka Ljuča, Plavsko jezero, Crno jezero, Biogradsko jezero, Kapetanovo jezero, Rikavačko jezero, Skadarsko jezero (most na Vranjini ili plaža Murići).

Ribolov na Tari

Tara, poznata kao ”suza Evrope” zbog izuzetno čiste vode, bogata je ribom solomoidnih (plemenitih) vrsta: potočna pastrmka, mladica, lipljan. S obzirom da se ribolov odvija i u zoni Nacionalnog parka Durmitor, te da je kanjon rijeke Tare drugi po veličini u svijetu, u kombinaciji sa divljom, netaknutom prirodom i predivnim pejzažima, sve to čini ribolov na njoj istinskom avanturom. Za pecanje na Tari preporučujemo smještaj na Žabljaku.

Ribolov na rijeci Tari
Ribolov na rijeci Tari

Ribolov na Mrtvici

Netaknuta priroda i prelijepi pejzaži, pritoke Morače – rijeke Mrtvice idealno je mjesto za ribolov i doživljaj sam po sebi. Najzastupljenije vrste ribe (solomoidne ribe): potočna pastrmka, mladica, lipljan.

Ribolov na Morači

Kanjon Morače, dug 38 km, dubok 1050 m, predstavlja pravi izazov za oko sa svojim prelijepim pejzažima, florom i erozivnim oblicima koji su ga i formirali. Sve to u spoju sa prelijepom rijekom Jadranskog sliva daje idealan ribolovni doživljaj. Rijeka je bogata solomoidnim (plemenitim vrstama) ribe: potočna pastrmka, lipljan, mladica. Za pecanje na Morači preporučujemo da nađete smještaj u Podgorici.

Morača
Morača

Ribolov na rijeci Ljuča

Rijeka Ljuča se uliva u Plavsko jezero sa južne strane i duga je 16 km. Rijeka Ljuča je bogata: pastrmkom, mladicom, lipljanom, štukom.

Ribolov na Plavskom jezeru

Plavsko jezero se nalazi na sjeveru Crne Gore, na nadmorskoj visini od 950 m, sa površinom od 2 km2, u podnožju Prokletija, tako da su prelijepi pejzaži surovih planina doživljaj sam po sebi i ribolovna avantura koju nikad nećete zaboraviti. Poseban ugođaj se ogleda u tome što se pecanje izvodi iz čamaca. Plavsko jezero je bogato: pastrmkom (blatnjača, jezerska), mladicom, manićem – som derač (patuljasta vrsta, od 5 – 6 kg), skobaljem (do 1 kg).

Ljuča i ušće u Plavsko jezero
Ljuča i ušće u Plavsko jezero

Ribolov na Crnom jezeru

Nacionalni park Durmitor krase brojna jezera ledničkog porijekla koja se u narodu zovu i gorske oči. Pored ljepote same planine, Crno jezero (veliko i malo) donosi posjetiocu osjećaj divlje ljepote koja ostavlja nezaboravno iskustvo. Jezero je bogato pastrmkom (kalifornijska, jezerska, potočna, zlatovčica). Nalazi se 3 km od grada Žabljaka, tako da za ribolov na Crnom jezeru možete pogledati smještaje na Žabljaku.

Ribolov na Biogradskom jezeru

Biogradsko jezero je ledničkog porijekla i poznato je kao najljepše jezero Balkana, sa 1094 m nadmorske visine, dugačko 1100 m sa prosječnom dubinom od 4,5 m – to nije samo prelijepo i mirno mjesto za pecanje već svojevrstan rezervat zemljine ljepote i odmor za sva čula. Jezero je bogato pastrmkom (kalifornijska, jezerska, potočna, zlatovčica). Nalazi se 16km sjeveroistočno od Kolašina

Ribolov na Kapetanovom jezeru

Jezero se nalazi između Kolašina i Nikšića (imaju dva puta pa je udaljenost 80 km ili 120 km od Kolašina). Jezero je izuzetno bogato pastrmkom (potočna, zlatovčica).

Smještaji u Kolašinu

Ribolov na Rikavačkom jezeru (Kučke planine)

Jezero se nalazi u podnožju Crne planine, između Prokletija i Komova, tako da su prelijepi pejzaži surovih planina doživljaj sam po sebi. Jezero je bogato pastrmkom (potočna, jezerska).

Primorski ribolov

Najatraktivnije lokacije za primorski ribolov u Crnoj Gori su: Petrovac – oko ostrva, Herceg Novi, Luka u Baru i njena bliža okolina (lukobran), Ušće rijeke Bojane u more (Ulcinj), Rt Platamuni – Ploče (Budva). Skuša i lokarda su ribe koje vole duboko more tako da ih je najbolje loviti zabacivanjem varalice iz čamca koji stoji odnosno pluta ili povlačenjem varalice iz čamca u pokretu. Ukoliko se ipak odlučite za lov sa obale najbolje bi bilo da pozicija sa koje varaličarite bude na mjestu gdje je dubina veća, tj. gdje se obala strmo spušta jer su na takvim mjestima šanse za ulov veće. Ako primijetite aktivnost galebova u blizini obavezno probajte da zabacujete varalicu na takvim mjestima. Najbolji periodi dana su svitanje i sumrak pošto tada izlaze na površinu, a varaličarenje sa obale u toku noći isključite pošto su šanse za ulov male, a s obzirom o kakvim se terenima radi šanse da se povrijedite su velike. Za ribolov na primorju preporučujemo da pogledajte našu listu smještaja na moru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *