Blog

Budva

Top 10 stvari koje morate posjetiti u Budvi

Budva je opština i grad na crnogorskom primorju. Ova turistička metropola Crne Gore stara je oko 2500 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranskom moru. Priobalno područje, nazvano budvanska rivijera, centar je crnogorskog turizma i poznato je po dobro očuvanom srednjevjekovnom gradu, pješčanim plažama i raznolikom noćnom životu. Rivijera površine 122 km2, na dužini od 27 km, ima oko 40 naselja i sela, među kojima se, svojom ljepotom, izdvajaju Bečići (3 km od Budve), Sveti Stefan (10 km od Budve), Petrovac (18 km od Budve).

Može se reći da je Budva pravo ljetovalište za mlade, jer se pored noćnih žurki organizuju i dnevne žurke na plažama, tako da je Budva savršeno mjesto za lude ljetnje provode. Međutim, grad Budva i cjelokupna budvanska rivijera nije stjecište samo za one željne noćnog provoda, već i za one koji svoj boravak žele upotpuniti razgledanjem i posjetom brojnim srednjevjekovnim građevinama i kulturno – istorijskim spomenicima.

Stoga, sem što možete izabrati smještaj u Budvi, slijedi 10 turističkih atrakcija koje su „must see“ za vrijeme posjete ovoj mediteranskoj ljepotici:

1. Stari grad

Stari grad je srce Budve. U njemu se nalaze najvažniji kulturno – istorijski spomenici. Stari grad dočekuje goste tokom cijele godine. Skoro svaka kuća u gradu posjeduje radnje, restorane i barove u svom prizemlju, tako da ovaj grad nije samo mjesto od istorijske važnosti, već i mjesto za duge šetnje i uživanje.

Stari grad u Budvi je gradska tvrđava u današnjem istoimenom naselju. Tvrđava je prvobitno podignuta na ostrvu nedaleko od obale, a kasnije je prevlakom spojen sa kopnom tako da je to danas poluostrvo. Okružen je zidinama koje potiču iz XV vijeka, uključujući srednjevjekovni sistem utvrđenja sa gradskim kapijama, odbrambenim zidovima i kulama. Teško je stradao u velikom zemljotresu 1979. godine, ali su zidine i kuće uspješno sanirane. U Stari grad, koji se sastoji od uskih ulica, sokaka i malih trgova, možete ući na jedna od pet ulaznih vrata.

Tokom ljetnjih mjeseci zahvaljujući predstavama, koncertima i izložbama, Stari grad postaje Grad teatar, kako se i zove festival koji od 1987. godine oplemenjuje Budvu i daje joj posebnu boju i šarm.

         
Stari grad i uska uličica Starog grada

Najvažnije znamenitosti Starog grada Budva su:

– Citadela nekada sklonište mještana. Povezana sa zidinama, u južnom najuzvišenijem dijelu grada, uzdiže se gradska tvrđava, jedan od rijetkih primjera istorijski slojevitog objekta na crnogorskom primorju. Danas se u Citadeli nalazi biblioteka, muzej sa izložbom brodova i restoran. Sa njenih zidina možete uživati u prelijepom pogledu na grad i marinu. Takođe, možete vidjeti reljef dvije ribe, simbol grada Budve. Legenda kaže, da su dvoje zaljubljenih, kojima su roditelji branili ljubav, skočili sa litice u more i pretvorili se u ribe. Na Citadeli se nalaze ostaci temelja crkve Sv. Marije, po kojoj i tvrđava nosi naziv. Citadela je dugo bila u državnom vlasništvu, jedno vrijeme korišćena je i kao scena za predstave festivala ”Grad teatar”, a sada je u privatnom vlasništvu sa pretežno ugostiteljskim sadržajima.

Ulaz: 2,50 €

Restoran na Citadeli

http://www.citadela.me/

Telefon za rezervacije: + 382 69 688 597

Radno vrijeme: svakodnevno: 09:00 h – 01:00 h

Citadela

– Ostaci antičke nekropole 1938. godine na mjestu današnjeg hotela Avala (zapadno od Starog grada), otkriveno je nekoliko grobova iz helenističkog (IV – I vijek p.n.e.) i rimskog perioda (I i II vijek) u kojima je pronađen dragocjeni materijal – posebno zlatni i srebrni nakit, razne posude, staklo, keramika, oružje. Ukupno je otkriveno 450 grobova i pretpostavlja se da je nekropola bila u upotrebi više od jednog milenijuma. Danas su vidljivi ostaci iz rimskog perioda sa nadgrobnim spomenikom i okolnim zidovima. Pokretni arheološki materijal iz nekropole danas se nalazi u Muzeju grada Budve.

Ostaci antičke nekropole

– Gradski bedemi dugi su oko 1 km. Stari grad Budva je jedinstvena arhitektonska i urbanistička cjelina okružena srednjevjekovnim zidinama sagrađenim u IX vijeku. Po najstarijem poznatom crtežu stare Budve iz XVI vijeka, grad je bio okružen sa šest kula od kojih su dvije bile visoke, a jedna okrugla. U zemljotresu 1667. godine gradske zidine i kule su srušene, a nove zidine podignute su na temeljima starih. Možete prošetati cijelom dužinom bedema i uživati u predivnim pogledima kako na grad, tako i na okolne plaže.

Gradski bedemi

– Muzej grada Budve čuva, štiti i predstavlja kulturno nasljeđe grada Budve od perioda antike pa sve do XX vijeka. Jedan je od najznačajnijih muzeja u Crnoj Gori. Otvoren je 2003. godine. Muzej ima izvanrednu stalnu arheološku i etnografsku zbirku, a u prizemlju muzeja je lapidarijum sa vrijednim primjerima kamene plastike. Arheološku zbirku (više od 1200 predmeta) čine predmeti pronađeni tokom arheoloških iskopavanja u Budvi (helenističko zlato, vaze, nakit, ukrasi, alatke, pribor za jelo, predmeti od stakla, gline, srebrno posuđe…) iz perioda od V vijeka p.n.e. do srednjeg vijeka. Posebno su vrijedne zlatne naušnice i broš na kojima se vidi orao sa dječakom u kandžama, koji se dovodi u vezu sa mitom o Zevsu i Ganimedu. Etnografska zbirka (450 predmeta) sadrži predmete iz ovog kraja od XVIII do XX vijeka.

E – mail: muzejibd@t-com.me

Telefon: + 382 33 453 308

Radno vrijeme: uto – pet: 08:00 h – 20:00 h, sub – ned: 10:00 h – 17:00 h (ponedjeljkom zatvoreno) – ljeti je produženo radno vrijeme!

Ulaz: 2 € (odrasli), 1 € (djeca), 1,50 € (za grupe)

Adresa: Petra I Petrovića 11

Muzej grada Budve

– Moderna galerija Budva otvorena je 1972. godine. Za više od 40 godina rada u galeriji su organizovane samostalne i kolektivne izložbe najvećih umjetnika Crne Gore i bivše Jugoslavije. U svojoj kolekciji ima 218 crteža, akvarela, grafika i skulptura, a najpoznatija je kolekcija “Savremeni ekspresionisti”. U izuzetno bogatoj kolekciji nalaze se i djela: Petra Lubarde, Mila Milunovića, Rista Stijovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Anastasa i Špira Bocarića, Gojka Berkuljana, Milorada – Bate Mihailovića, Ljubinke Jovanović – Mihailović, Branka – Fila Filipovića, Marina Tartalje, Jovana Ivanovića, Eda Murtića, Stevana Luketića, Josipa Generalića, Salaha Tahera, Jasea Tabućija i Bengta Lindstroma.

Telefon: + 382 33 451 343

Radno vrijeme: pon – pet: 08:00 h – 14:00 h i 17:00 h – 21:00 h (01.10. – 01.06.), pon – pet: 08:00 h – 14:00 h i 17:00 h – 22:00 h (01.06. – 01.10.)

Adresa: Cara Dušana 19

 

Moderna galerija Budva

– Spomen dom Stjepan Mitrov Ljubiša (u sastavu Moderne galerije Budva) – Spomen dom posvećen piscu i političaru Stefanu Mitrovom Ljubiši nalazi se u prizemlju kuće u kojoj je rođen. Otvorena je stalna postavka sa knjigama, pismima, novinskim tekstovima i dokumentima vezanim za njegov život i rad. Njegovo ime nose osnovna škola u Budvi i gimnazija u Kotoru.

E – mail: jumgbd@gmail.com

Telefon: + 382 33 453 308

Adresa: Cara Dušana 19       Spomen dom Stjepan Mitrov Ljubiša

– Crkva Svetog Jovana Krstitelja – katolička crkva, najveća i najvisočija u Budvi, sagrađena je u VII vijeku. 1867. godine zvonik je dodat na sjevernoj strani crkve i dalje tu postoji. U njoj se na sjevernom oltaru čuva znamenita svetinja grada Budve, njegova zaštitnica, ikona Madona in punta ili tzv. Budvanska gospa.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

– Crkva Svete Trojice – pravoslavna župna crkva sagrađena 1804. godine, po uzoru na jednu od dvije crkve manastira Ostrog, kao jednobrodna konstrukcija sa kupolom i jedinstvenim freskama. Ispred crkve možete vidjeti grob čuvenog pisca i političara Stjepana Mitrova Ljubiše.        

Crkva Svete Trojice

– Crkva Sv. Save podignuta je u XII vijeku, na jugozapadnom dijelu Starog grada, uz gradski bedem. Ovo crkva je malih dimenzija, 5 m x 3 m, bez zvonika. Tokom venecijanskih i austrijskih pustošenja najvrijednija imovina ove crkve je nestala. Danas gotovo da nema traga od starih ikona, fresaka i skulptura.

Crkva Sv. Save

2. Statua Balerine

Statua Balerine – Statua je na putu do plaže Mogren. Inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o djevojci koja je bila vjerena za mornara. Mornar je otplovio na daleka mora ne bi li dovoljno zaradio za zajednički život. On se nikada nije vratio. Djevojka mu je ostala vjerna i svakog jutra je dolazila do ove stijene. Provodila je dan gledajući ka otvorenom moru očekujući povratak svog vjerenika. Prolazile su godine, brodovi su se pojavljivali i mnogi mornari odlazili i dolazili, ali njen vjerenik se nije vratio. Ona ga je uporno čekala, sve dok je jednog dana ne nađoše mrtvu na stijeni, pogleda uprenog ka pučini. Obavezno ponesite fotoaparat i ne prelazite ogradu, može biti opasno. Odavde se pruža divan pogled kako na more, tako i na Stari grad.                 

Statua Balerine

3. Plaža Mogren

Plaža Mogren se nalazi u blizini Starog grada. Zbog finog pijeska, čistog mora i skrovitosti, jedna je od prestižnijih plaža na južnom Jadranu. Čine je dvije plaže povezane tunelom, a do plaže vodi betonska staza od hotela “Avala“ duga 350 m, prolazeći pored statue balerine. Plaža je zbog svojih prirodnih ljepota i spoja mora, pijeska, stijena i mediteranskog zelenila, atraktivna i van sezone kupanja, za šetače, ribolovce i avanturiste. Ljeti su na ovoj plaži česte gužve. Imajte na umu da zbog drveća i obližnje stijene popodne sjenka pokriva skoro polovinu plaže prije ostalih.                         

Plaža Mogren 

4. Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola najveće je crnogorsko ostrvo na Jadranu. Prostire se na 47 ha i na 2 km dužine. Na ostrvu se dugo godina nalazio i restoran “Havaji”, pa je i to ime po kojem je poznato ovo ostrvo. Danas je ostrvo jednim dijelom privatizovano, tamo se nalazi novi restoran i caffe bar, 4 moderno sređene plaže, planira se i izgradnja marine. Na ostrvu se nalazi i crkvica posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca, po kojem je ostrvo i dobilo naziv. Kada već stignete na odredište čeka vas bistro i prozirno more, čiste plaže i uživanje u moru, miru i Mediteranu. Komplet suncobran i 2 ležaljke košta 10 € – 15 €.

Prevoz: taxi brodići, čamci ili taxi barke (sa svih plaža Budve)

Konkretno, Firma “Montenegro rent-a-boat” svojim brodovima, nudi prevoz do ostrva Sveti Nikola.

http://montenegrorentaboat.com

E – mail: info@montenegrorentaboat.com

Telefon: + 382 67 871 463; + 382 67 808 585

Cijena prevoza: 10 € (povratna karta)

Ostrvo Sveti Nikola

5. Marina Budva (Duklev Marina)

Marina Budva (Dukley Marina) je zasigurno jedna od najljepših crnogorskih marina. Osim onoga za šta je i namijenjena, marina je idealno mjesto i za nezaboravne fotografije. U marini možete vidjeti luksuzne i prelijepe jahte, kao i zidine i crkve Starog grada.

https://www.dukleymarina.com/

Marina

6. Poluostrvo Sveti Stefan

Poluostrvo Sveti Stefan jedno je od najekskluzivnijih ljetovališta na Mediteranu, nastalo je adaptacijom kamenih kuća na ostrvu. Naselje je dobilo ime po crkvi na vrhu ostrva, posvećenoj Svetom Stefanu. Na ostrvu još postoje crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg i Sv. Aleksandra Nevskog. Sveti Stefan je nekoliko vjekova bilo ribarsko selo, dok sredinom 50 – ih godina prošlog vijeka nije počelo njegovo iseljavanje da bi se u kamenim kućama izgradili luksuzni apartmani i sobe. Grad – hotel je otvoren 13.07.1960. godine i decenijama je bio stjecište poznatih ličnosti iz cijelog svijeta – između ostalih tu su boravili Sofija Loren, Karlo Ponti, Alberto Moravija, Andre Marlo, Ričard Vidmark, Kirk Daglas, Klaus Kinski, Monika Viti, Silvester Stalone, Jurij Gagarin, Boris Spaski, Bobi Fišer, krunisane glave, brojni političari i bogati šeici. Hotel Sveti Stefan je danas rekonstruisan, a pod zakupom je čuvene kompanije “Aman resorts”.

Cijena autobuske karte Budva – Sv. Stefan: 1,50 €

Prevoz: Od Budve do Svetog Stefana možete stići autobusom. Prvi polazak sa autobuske stanice je u 06 h, na svakih pola sata do 08 h, od tada na svakih 10 minuta sve do 22 h; od 22 h na svakih 15 minuta do ponoći, a od tada na svakih pola sata sa zadnjim polaskom iz Budve u 01:30 h. Sa Sv. Stefana zadnji polazak za Budvu je u 02:00 h.

Agencija “Globtour Montenegro” nudi obilazak ostrva Sveti Stefan 2 puta dnevno, u pratnji vodiča. Tura obuhvata obilazak poluostrva: Crkva Preobraženja Gospodnjeg, obilazak apartmana/vile 22 (nekada vila 118 gdje su boravile neke od svjetski poznatih ličnosti: Sofija Loren, Jurij Gagarin, Silvester Stalone i drugi…), pjaca (centar ostrva, na kojoj su se mještani okupljali i prodavali svoje proizvode), mala i velika crkva Sv. Stefana, Crkva  Sv. Aleksandra Nevskog, obilazak sobe 50 (gosti mogu da vide kako izgleda jedna soba u ekskluzivnom hotelu “Aman resort”, i na kraju, odlazak u restoran “Olive” na odmor i relaksaciju uz snack/buffet.

Telefon za informacije i rezervacije: + 382 33 451 020

Polazak: jutarnja tura od 10:30 h do 13:30 h i popodnevna tura od 13:30 h do 16:30 h

Cijena obilaska: 20 €

Adresa: Dositejeva 4, Budva

Sveti Stefan

Sveti Stefan

7. Miločer

Miločer – Oko hotela „Miločer“, sagrađenog prije 80 godina kao ljetovalište jugoslovenske dinastije Karađorđević, decenijama se formirao vrt od egzotičnog drveća i cvijeća (libanski kedar, eukaliptus, tropska mimoza, japanska mušmula, kaktus, agava, pitospora), zeleno – cvijetna oaza u srcu ekskluzivne svetostefansko – miločerske turističke zone. Ispred parka su predivne plaže – Miločerska (Kraljeva) i Kraljičina.

Velikoj Kraljevoj plaži koja se nalazi ispod „Vile Miločer“ moguć je pristup ali da bi se okupali morate iznajmiti plažni mobilijar (suncobran i 2 ležaljke) čiji je dnevni zakup 88 €. Dakle, jedna ležaljka košta 43,37 € i mora je iznajmiti svaka osoba koja uđe na plažu, uključujući i djecu. Uz korišćenje mobilijara, gost dobija besplatno vodu i tanjir voća.

Kraljičina plaža je rezervisana samo za goste hotela “Aman resort”, tako da nije moguće kupati se na njoj.

Adresa: 6,5 km od Budve

Prevoz: autobus na relaciji Budva – Sveti Stefan

Miločer i Kraljičina plaža

8. Manastir Praskvica

Manastir Praskvica je najčuveniji vjerski i politički centar svih paštrovačkih plemena. Nalazi se nedaleko od Sv. Stefana, na brdu iznad Miločera, nedaleko od magistralnog puta. Kompleks manastira sastoji se od crkve Sv. Trojice, crkve Sv. Nikole, starog i novog konaka i kule. Stari manastirski konak nalazi se sjeverno od crkve i u njemu je vrijedna biblioteka koja broji oko 5000 knjiga. Takođe se u konaku nalazi i muzej sa riznicom koja sadrži bogatu i neobičnu zbirku umjetničkih djela, ikona, starog oružja, crkvenih predmeta, knjiga i isprava iz prošlosti Paštrovića.

Adresa: 8 km od Budve

Prevoz: autobus na relaciji Budva – Sveti Stefan

 Manastir Praskvica

9. Stara maslina

Stara maslina – U selu Ivanovići nalazi se maslina stara oko 2000 godina, koja se uz onu u Baru, smatra jednom od najstarijih na Jadranu, a u najstarijih šest maslina na svijetu. Njen obim u korijenovom vratu iznosi 12,5 m, deblo ima prečnik od 4 m, a stablo je visoko 10 m. Maslina pripada lokalnoj sorti žutica, i dalje rađa, a u godini punog roda može da da oko 250 kg ploda, odnosno oko 40 l ulja. Velja (velika, stara) maslina pripada porodici Ivanović, a 1994. godine je registrovana i zaštićena kao spomenik prirode.

Adresa: Selo Ivanovići, Bečići (3 km od Budve)

Prevoz: Do stare masline u Ivanovićima može se stići putem dugim oko 2 km koji sa magistralnog puta Budva – Bar (skretnica kod hotela “Splendid“ u Bečićima) vodi kroz selo Ivanovići. Do masline vodi kamena staza duga 30 m.

Stara maslina

10. Aquapark

Aquapark – isprobajte nešto sasvim novo i neponovljivo! Aquapark Budva je mjesto predodređeno za uživanje, vrhunsku zabavu i punjenje baterija. Već na ulazu, osjetićete pozitivnu energiju kojom odiše ovaj vodeni grad. Bilo da dođete sa porodicom, društvom ili partnerom, na 41800 m2, sigurno ćete pronaći kutak za sebe. Zabavite se na 14 tobogana, 4 velika bazena (bazen sa talasima – najveći u regionu, bazen sa hidromasažnim ležaljkama, bazen sa brzom rijekom i šankom…). Dječji dio nudi čak 53 različite atrakcije. Samo na Kamikazi visokoj 26 m i dugoj 67 m, dok se spuštate brzinom od 80 km/h, osjetićete divlji ugođaj slobodnog pada i veličanstveno prizemljenje. Straha nema, jer o vama brine vrhunski obučena ekipa ljudi zaduženih za vašu sigurnost. Kada se zasitite kamikaza, srednjih i malih tobogana, svoj boravak u Aquaparku možete okončati u bazenu sa hidomasažnim ležaljkama.

http://www.aquaparkbudva.me/

E – mail: info@aquaparkbudva.me

Telefon: + 382 33 683 303

Radno vrijeme: svakodnevno: 10:00 h – 17:00 h (01.07. – 30.09.)

Ulaz: besplatan (djeca visine do 100 cm), 20 € (djeca visine od 100 cm do 130 cm), 25 cm (odrasli preko 130 cm visine)

Adresa: iznad diskoteke Top Hill na brdu Topliš

Prevoz: taksijem treba svega 5 – 7 minuta (od starog grada Budva)

Aquapark

Budva je grad koji privlači turiste iz cijelog svijeta, i stare i mlade, i one koji preferiraju provod, i one koji žele posjetiti važne turističke atrakcije. Bez obzira dolazite li ljeti ili zimi, uvijek ćete se diviti njenoj ljepoti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *