Blog

Knjige: preporuka za čitanje

Ako ste od onih ljudi koji na more odlaze ne samo da bi se zabavili, nego i da bi se odmorili, i onako slani, sa obavezama koje su pauzirane, uz zalazak sunca i pijesak koji vam pokriva stopala, nužno je da pored sebe imate i kakvu pitku knjigu. Ne ništa zahtjevno i obimno („svinje su debele“), sunce vas već bije u glavu, ne moraju to da rade i braća Karamazovi. Stoga, neko lagano štivo, da uživate, da se namijete, da pročitate neki lijepi stih lijepoj ženi…Onako kako bi to Mika Antić radio, da je živio na moru.

I neka poezija velikog Mike Antića bude naš prvi prijedlog. Podsjetite se i ponovo otkrijte Miku – stručnjaka za djetinjstvo, ili Miku – jedinog velemajstora zaljubljivanja. Ili Miku – boema, koji se zajedno sa Mikom bokserom (bio je prvak Vojvodine) priseća Sanje iz VI-a.

„Videćeš šta kad jednog dana
čuperk nečije kose tuđe
malo u tvoju glavu uđe…“

Mika Antić
Mika Antić

Revnosniji knjigoljupci i ljubitelji Mike Antića neka obrate pažnju na njegovu intimnu biografiju „Sutradan posle detinjstva“ koju je napisao njegov sestrić Nemanja Rotar.

Za ljubitelje SF žanra, preporučujemo jedan klasik Filipa K. Dika: „Sanjaju li androidi električne ovce?“ Sigurni smo da fanovi SF-a znaju o kom se romanu radi, ali za one kojima nije poznato možda će im filmski naziv nešto više otkriti: Blejdraner (Blade runner)! Zašto preporučujemo knjigu koja je prvi put štampana 1968. god? Zato što u oktobru ove godine izlazi nastavak kultnog filma Ridlija Skota sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi. Distopijski Grad Anđela, replikanti i penzionisani istrebljivač koji nerado pristaje na još jedan zadatak… Stoga, da se obnovi gradivo prije premijere.

Blade runner
Blade runner

Kad smo već kod malih i velikih ekrana, evo i preporuke za jedan strip po kome se trenutno prikazuje i serija: Propovednik (Preacher). Džesi je propovednik u Teksasu kojega je zaposelo natprirodno biće Dženezis (Genesis). Dženezis je nastao iz neprirodne i zabranjene veze anđela i demona. Onog trenutka kada je Dženezis rođen – Bog je napustio raj. Džesi, sa svojom nekadašnjom curom i jednim, pomalo šašavim vampirom kreće u potragu za Bogom. Bukvalno da traži boga, od kuće do kuće, od kafića do kafića, od osobe do osobe. Sve što zna o njemu je da Bog voli jazz… Strip je objavio Vertigo (DC comics).

Propovednik
Propovednik

Od savremenih pisaca sa ex-Yu prostora neka ovaj put bude MIljenko Jergović – Levijeva tkaonica svile. Ova Jergovićeva knjiga ne pripada ni jednom žanru i pripada svim žanrovima (osim romana). Ima tu i eseja, i poezije, i putopisa, i kratkih priča, i dnevničkih zapisa i raznih „znakova pored puta“, zapažanja, razmišljanja, crtica. Lijepo i lagano štivo o stvarnim i magičnim prostorima, na čijim se stranicama sreću različiti ljudi, mjesta i sudbine.

Levijeva tkaonica svile - Miljenko Jergović
Levijeva tkaonica svile – Miljenko Jergović

Za kraj, da ne zaboravimo i ljubitelje dobrog zvuka i Džonija Keša. Ne, nije u pitanju do sada neobjavljena neka njegova pjesma, već njegov roman! Prvi put kod nas: „Čovek u belom: roman o apostolu Pavlu„, u sjajnom prevodu Muharema Bazdulja. „Koliko sam ja mogao da izmerim, ne računajući pauze u dijalogu između Isusa i Pavla, a prema Pavlovom svedočenju u njegovim poslanicama, razgovor je trajao otprilike jedan minut, možda nekoliko sekundi manje. Pa ipak se svet promenio zbog tog jednominutnog razgovora.“, kaže Džoni Keš. Naravno, saundrek za knjigu bi išao ovako nekako: 1)Four strong winds, 2) Redemption, 3) Hurt, 4) The Mercy seat… dalje znate i sami.

Čovek u belom
Čovek u belom

Ugodno čitanje i odmor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *