Blog

Sve plaže u Crnoj Gori

Ako ste se ikad zapitali gde je najbolje kupanje i koje su najbolje plaže na moru u Crnoj Gori, donosimo vam odgovor na to pitanje. Želim da vam predstavim nekoliko  plaža naše lijepe obale po izboru turista koje  su proglašene za najbolje na našem primorju.

U naslovu ovog teksta već možete da naslutite da nisam mogla da izostavim sve te predivne kamene, stjenovite plaže koje daju poseban pečat i divlju draž našoj obali.
Maštovita i razuđena obala Crnogorskog primorja nudi beskrajnu raznolikost plaža i uvala. Otkrijte neke od njih i uživajte.

Lista svih plaža u Crnoj Gori po gradovima (kliknite da vas odvede na mjesto):

Plaže u Ulcinju
Plaže u Baru
Plaže u Petrovcu
Plaže u Budvi
Plaže u Tivtu
Plaže u Kotoru
Plaže Perast
Plaže u Herceg Novom

Krenućemo od samog juga naše zemlje.

Plaže u Ulcinju

Velika plaža


Po mnogo čemu posebna priča – najduža plaža sa najljepšim pijeskom nalazi se u najjužnijoj opštini. Kolonije domaćih i stranih turista koji su kilometrima bijelog pijeska i čarobnom ušću Bojane vjerni do obožavanja, kažu da na ovom mjestu doživljavaju nirvanu i da su Velika plaža i Ada Bojana njihov način života. Skoro u nedogled, pruža se 12 km duga Velika plaža s pjeskom sitnim poput brašna.

Plaža Ada


Ova plaža (žalo) nalazi se na ušću rijeke Bojane, jugoistočno od Ulcinja, a na udaljenosti od 13 km (kopnenim putem). Bojana se na ušću račva u dva kraka, zagradjujući nisko rječno-morsko ostrvo. Dužinom od 24 km ova rijeka čini granicu između Crne Gore i susjedne Albanije.

Dužina plaže je 2.6oo m, širina plaže 50 m, sa površinom od 130.000 m2. Restorani, kamp kućice, nudističko naselje na samom ostrvu, a specifičnost priobalnog pojasa: jedrenje, veslanje, lov, ribolov i drugi sportovi na vodi.

Plaža Aquarius


Plaža Aquarius White, koja se nalazi u najatraktivnijem dijelu grada Ulcinja, je pravo mjesto gdje se možete odmarati i zabaviti se pod suncem. Bilo da ste u potrazi za mirom ili želite pobjeći od rutinskih mirisu borova. Njegov položaj je strateški i plaža je lako dostupna – nalazimo se u neposrednoj blizini Male Plaže na stjenovitom pojasu plaža (400 m udaljena od Male Plaže). Iako je poznata kao gradska plaža ‘mladih’, borova šuma koja okružuje plažu, bogata jodom, čini plažu ‘raj’ za ljude sa respiratornim problemima.

Mala gradska plaža


Ova plaža je polukružnog oblika, usiječena je u brdu Pinješ. Ogradjena je sa sjeverozapada Starim Gradom, a jugozapadno je rt Suka ili Ratislava ili Kraljeve skalice.

Dužina plaže je 300 m, širina od 15-25 m.Vegetacija u okolini: borovi, makija, uredjeni parkovi i zelenila.

Plaža Valdanos


Valdanos je 400 metara duga plaža severno od centra grada, smeštena u velikoj uvali. Plaža je od krupnog šljunka i sa obe strane je omeđena strmim stenovitim liticama. Kod plaže su razbacani bungalovi okruženi maslinjakom, a u blizini postoji i auto kamp.

Ženska plaža


Ženska plaža je jedna od manjih plaža koje se nižu od grada ka jugu,a nalazi se između hotela Galeb i Albatros. Plaža ima izvor mineralne vode, za koji se veruje da leči ženski sterilitet, odakle je plaža i dobila ime.

Plaža Liman I


Liman I plaža – mala šljunkovita plaža od 80 metara, koja se nalazi na granici grada sa severne strane starog grada Ulcinja. Silazak na plažu je dosta težak i takođe nedostaje parking, zbog čega na plaži nikad nije veliki broj ljudi.

Plaža je opremljena svim neophodnim stvarima: ležaljkama, suncobranima, svlačionicama, tuš-kabinama i toaletima. Postoji i kafić.

Plaža Liman II


Liman II plaža – šljunkovita plaža, delimično betonirana, dužine svega 100 metara. Nalazi se u prirodnoj uvali u blizini starog grada Ulcinja. U šljunkovitom delu ima lak pristup vodi, a na betonskom postoje stepenice za silazak u more. Na plaži možete naći sve neophodne udobnosti: ležaljke, suncobrane, svlačionice, tuš-kabine, toalete, kafiće i specialno opremljeni parking za automobile.

Plaže u Baru

Gradska plaža Topolica

Gradska plaža nalazi se u samom gradu Baru, ispred Dvorca kralja Nikole i hotela “Princess”. Duga je 750 metara, sačinjena od pijeska a ljeti su njeni sportski tereni poprište zanimljivih sportskih nadmetanja u malom fudbalu i bič-voleju. S obzirom da je blizu luke, to je manje atraktivna plaža, ali vrlo zgodna za brzopotezno kupanje dok se nalazite u gradu.

 

Barska plaža
Barska plaža

Kraljičina plaža

Ako vam se posreći, pa nađete kakav čamac, gliser ili jahtu da vas odveze nekoliko milja sjeverozapadno od barske marine,vidjećete prizor koji će vas sigurno ostaviti bez daha. Kraljičina plaža pokraj Čanja jedna je od najatraktivnijih plaža ne samo na barskoj rivijeri. To je mala skrovita uvala odvojena visokim stijenama kojoj se, takođe, može prići samo s mora. Kraljičina plaža je dugačka stotinak metara i pokrivena je najfinijim pijeskom“

Kraljičina plaža
Kraljičina plaža

Crvena plaža


Crvena plaža je sjeverno, nadomak samog centra grada, u malom zalivu između Bara i susednog Sutomora. Duga je oko 1km, u zaleđu je gusta borova šuma, a pokriva je pjesak i šljunak crvenkaste boje po čemu je dobila ime.

Plaža Žukotrlica


Žukotrlica je stjenovita plaža duga oko 1 km, a nalazi se u Šušnju, odmah pored grada Bara. U zaleđu je obrasla zukvom, niskim mediteranskim rastinjem po kojem je dobila ime. Zukva se nekad na toj plaži potapala u vodu kako bi omekšala i bila spremna za tkanje

Plaža Veliki i Mali pijesak


Veliki i Mali pijesak su dve uvale oko 10 km južno od Bara, u pravcu Ulcinja, u mjestu Dobre Vode. Prekrivene su pjeskom i na obali i u moru, duge su ukupno oko 600 metara, a poznate su po nezaboravnim zalascima sunca. U zaleđu su veliki maslinjaci.

Plaža Utjeha

Utjeha je jedna od najpoznatijih uvala između Bara i Ulcinja, izolovana i okružena velikim maslinjacima. Plaža je šljunkovita, duga je oko 800 m, a zbog više podzemnih izvora slatke vode, more ovde ima neuobičajeno tirkiznu boju.

Plaža Utjeha
Plaža Utjeha

Beogradska plaža


Beogradska plaža – sitnošljunkovita plaža od svega 100 metara, sa kamenim oblucima, koja se nalazi između Sutomora i Šušanja. Plaža je vrlo raznobojna i živopisna, a na njoj skoro nikad nema puno ljudi zbog udaljenosti od turističkih naselja. Osnovna neophodna infrastruktura na plaži postoji: ležaljke i suncobrani, kafić i parking za automobile.

Rocky beach plaža


Na mestu nekadašnjih nepristupačnih stjena, od prvog Juna 2002. godine, radi lokal tipično mediteranskog duha, koji je umnogome obogatio ponudu popularnog turističkog mjesta – Utjehe. Kompleks na površini od 10000 m2 nudi vam: 2 otvorena bazena, kafe bar sa 1000 mesta i restoran sa 100, parking za 200 automobila i, naravno, ležaljke. U Rocky Beach skoro se uvek pušta savremena popularna muzika koja pruži mogućnost dobrog provoda za mlade.

Maljevik plaža


Maljevik plaža – djelimično stjenovita i šljunkovita plaža, koja se nalazi u živopisnoj uvali, blizu Crnog rta sjeverno od Sutomora. Zahvaljujući borovima i čempresima, koji okružuju uvalu, čak i u najtoplijim danima može se naći hladovina. Ljubiteljima osamljenog odmora ovo mjesto će odlično odgovarati, zbog male udaljenosti od grada, ovde je uvjek malo ljudi. Takođe i ljubitelima ronjenja ovo će mjesto prijati, jer zbog stjenovitog dna, voda je uvek čista i prozirna. Sva neophodna infrastruktura postoji: ležaljke i suncobrani, svlačionice, tuš-kabine, toaleti, kafići a takođe u blizini postoji i parking za automobile.

Plaža Štrbine


Plaža Štrbine je mala plaža dužine oko 150 metara, koja se nalazi u istoimenoj uvali u Sutomoru u opštini Bar. Uvala se nalazi između glavne gradske plaže i plaže Maljevik. U pitanju je šljunkovita plaža. U jednom dijelu plaže se može pronaći i blato za koje mještani smatraju da je ljekovito.

Plaža Čanj

Biserna obala ili Plaža Čanj, djelimično sitno-šljunkovita i pjeskovita plaža, koja se nalazi blizu mjesta Čanj i naziv je dobila po šljunku koji liči na biser. Dužina plaže je 1800 m, što omogucava da se smjesti više od 9000 ljudi. Za još prijatniji odmor sa djecom postoje specijalno ograđeni tereni za decu. Sva neophodna infrastruktura postoji: ležaljke i suncobrani, svlačionice, tuš-kabine, toaleti, veliki broj restorana, iza plaže i parking za automobile. Za vašu bezbednost dežura obalska služba spašavanja.

Plaža Čanj
Plaža Čanj

Zlatna obala plaža

Zlatna obala – mala betonsko-šljunkovita plaža koja je okružena raznovrsnom vegetacijom, koja je u vlasništvu hotela „Zlatna obala“ i odvojena je od njega visokim zidom i malim prostorom.Nalazi se izmedju Sutomora i Bara. Jedno je od rjetkih naselja na crnogorskoj obali, sa smeštajem u jednospratnim vilama okruženim bujnom mediteranskom vegetacijom u kojima je gostima garantovan potpun odmor. Naselje ima sopstvenu šljunkovito peščanu plažu. Sva neophodna infrastruktura postoji: ležaljke i suncobrani, svlačionice, tuš-kabine, toaleti, restoran, a takođe i parking za automobile.

Plaža Ratac


Rt Ratac,divlja sitno-šljunkovita plaža koja je okružena borovim drvećem i nalazi se sjeverozapadno od rta Ratac, blizu turističkog grada Petrovac. Ljubiteljima nudizma ili pak osamljenog odmora odlično će odgovarati, jer je zatvorena skoro sa svake strane velikim stjenama i do nje je mnogo teško doći zbog teškog pristupa, na njoj uvek odmara mali broj ljudi. Nažalost ne postoje razne udobnosti.

Plaža Sutomore


Plaža Sutomore – pjeskovita plaža duž obale turističkog naselja Sutomore i koja se sastoji od dva djela – Gradske plaže i Zlatne obale. Postoji mišljenje da je pjesak na plaži ljekovit. U toku sezone plaža neće odgovarati ljubiteljima osamljenog odmora, zato što većina turista koji dolaze na odmor u Sutomore idu upravo tamo da se kupaju. Sva neophodna infrastruktura postoji: ležaljke i suncobrani, svlačionice, tuš-kabine, toaleti, veliki broj kafića i restorana iza plaže, a takođe i parking za automobile.

Plaže u Petrovcu

Plaža Lučice

Predivan kupališni lokalitet koji je i pored velike posjećenosti ostao prirodno netaknut, Lučice su i danas prirodni eksponat petrovačke rivijere. Mala plaža, smještena u uvali dugoj 220 metara, pradstavlja omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju posjetiocima ovog dijela budvanske rivijere. Na svega pola kilometra od Petrovca, Lučice su pravi magnet za sve one koji žele da provedu lijep i osmišljen dan na nekoj plaži.

Gradska plaža Petrovac

Najveća plaža u Petrovcu je gradska pješčana plaža Petrovac dužine oko 600 metara, crvenkaste boje pijeska, jedna od najposjećenijih plaža na Budvanskoj rivijeri sa bogatim plažnim sadržajem. U njenoj blizini se nalaze mnogobrojni plažni barovi i hoteli.

Gradska plaža Petrovac
Gradska plaža Petrovac

 

Plaža Perazića Do

Perazića Do se nalazi ispod manastira Reževići. To je mala pjeskovita plaža, smještena između dvije kamene litice. Perazića Do je udaljen svega 5 km od Petrovca automobilom, odnosno svega 2 km prelijepom asfaltiranom pješackom stazom obodom brda, gdje se prolazi i kroz nekoliko osvijetljenih tunela.

Plaža Rijeka Reževići

U srcu ambijentalne celine, između Petrovca i Sv. Stefana okružena maslinjakom i kamenim vrtačama. Plaža Rijeka Reževići udaljena je od Petrovca oko 6km. Na samoj plaži nalazi se Balun plažni bar/restoran sa svojom umjetničkom galerijom i baštom u kojoj raste povrće i mediteransko bilje. Atmosfera ljeta se osjeća kroz ambijent word music, etno, latino house, jazz, reagge..

Plaža Drobni Pijesak


Drobni Pijesak se nalazi između Svetog Stefana i Reževića u skrovitoj uvali, dužine 240 metara. Cijela plaža, kako joj ime govori, je od sitnog pijeska žuto bijele boje. Na samoj plaži postoji restoran sa plažnim barom, a plaža ima i izvor pitke vode. Poznata je ka mjesto odigravanja Paštrovske Bankade,zbora Paštrovića na kojem su se okupljali paštrovski glavari radi donošenja važnih odluka.

Plaža Perčin

Plaža Perčin se nalazi između Buljarice i Čanja u skrovitoj uvali, dužine oko 300 metara. Na samoj plaži nalazi se plažni restoran bar.

Plaža Buljarica

Plaža Buljarica se nalazi na 2 kilometra udaljenosti od Petrovca u pravcu Bara, dužine je oko 2400 metara. Ova plaža je druga po veličini na crnogorskom primorju ( posle ulcinjske ). Uz plažu se nalazi nekoliko restorana i kafića kao i auto kamp. Otprilike polovina plaže je pjeskovita ( desna strana bliže Petrovcu ), dok je ostatak kamenit. Ovo je idealno mjesto ukoliko želite da izbjegnete velike gužve u sredini turističke sezone jer, iako je plaža odlično posjećena, ne morate brinuti gdje ćete postaviti suncobran. Do plaže se može doci automobilom, čamcem ili šetnjom pješačkom stazom preko brda od plaže Lučice

Plaže u Budvi

Plaža Pizana

Plaža je uvučena u mali prostor između istočnog dijela Starog grada i gradske luke. U njenom zaleđu nalazi se budvansko plivalište. Šljunkovita je i dugačka nepunih 50 m. Lokacija ove plaže je sama po sebi dovoljno atraktivna da tokom cijele sezone privuče veliki broj posjetilaca.

Plaža Pržno

Plaža Pržno se nalazi ispred istoimenog živopisnog, tipično primorskog naselja, što samoj plaži daje posebnu draž. Proteže se od rta Pržno do rta Miločer. Pržno je kombinacija pješčane i dijelom stjenovite plaže, dužine 350 metara.Zaleđe čine maslinjaci izuzetne vrijednosti, zbog čega se cijeli lokalitet svrstava u spisak zaštićenih prirodnih rezervata. U neposrednoj blizini nalazi se hotel „Maestral“, a nekoliko ambijentalnih konoba i kafea nude izuzetne gastronomske trenutke.Ovdje možete uživati u čarima egzotičnog zalaska sunca.

Kraljeva plaža


Kraljeva plaža se nalazi uz miločersku i u neposrednoj blizini Svetog Stefana, na udaljenosti od oko 500 metara, i slovi za jednu od najljepših plaža na Mediteranu. To je mala plaža, duga oko 200 metara, s čempresima i maslinama u zaledju, udobno smještena ispred ljetnje rezidencije kralja Nikole.

Miločerska plaža

Miločerska plaža nalazi se ispod nekadašnjeg ljetnjikovca kraljevske porodice Karađorđević, izgrađenog 1934. godine, zidom odvojen od magistrale s dvije kapije, jednom prema Pržnu a drugom na izlazu prema Svetom Stefanu. Plaža je duga 280 m, a u zaleđu je miločerska šuma koja zahvata 18 ha, s rijetkim egzotičnim vrstama drveća, kao što su libanski keder.

Plaža Rafailoviči

Rafailovići su malo ribarsko naselje koje se nalazi pored Bečića. Udoban prilaz sa Jadranskog puta, blizina mora i mogućnost dolaska do Budve pješke duž lijepog primorskog šetališta privlači veliki broj gostiju. Poslednjih godina ovo naselje je značajno promenilo svoj izgled, tako da sada gosti mogu pronaći obilje luksuznih apartmana, hotela, restorane sa kvalitetnom uslugom

Plaža u Rafailovićima smatra se jednom od najljepših plaža Jadrana, i već dugo zadivljuje domaće i strane turiste.

Plaža Rafailovići
Plaža Rafailovići

Plaža Ričardova glava


Plaža Ričardova glava, nalazi se između Starog grada i hotela Avala Villas & Resort. Duga je oko 100 m, a dobila je ime po glumcu Ričardu Vidmarku koji je tu snimao film “Dugi brodovi” 1963. godine. Ova šljunkovita plaža je vrlo popularna i jedna je od najposjećenijih.

Plaža Sveti Stefan

Sveti Stefan, najveći dragulj našeg srednjeg primorja, jedno je od najatraktivnijih mjesta i turističkih destinacija na Mediteranu. Kamenita, brdovita podloga na kojoj su kuće od kamena, danas moderni turistički apartmani, opasane zidovima, okruženim mirnim plažama i čistim, bistrim morem, još i izuzetne prirodne ljepote kraja, čine ovo mjesto najluksuznijim i najprivlačnijim turističkim mjestom na Crnogorskom primorju. S lijeve i desne strane tombola prostiru se dvije pjeskovite plaže, crvenkaste boje pijeska, dužine 1170 m. U zaleđu se nalazi hotel, restorani, kafei, ronilački klub, parking, u parku uređenom u mediteranskom stilu. Sveti Stefan je de lux lokacija na Crnogorskom primorju, a njegov ekskluzivitet je odavno poznat u svijetu. Ovdje se rado odmaraju poznate ličnosti.

Plaža Sveti Stefan
Plaža Sveti Stefan

Plaža Galija

Plaža Galija nalazi se u okviru autokampa “Crvena glavica”, u neposrednoj blizini Svetog Stefana.Crvena glavica se sastoji od sedam manjih plaža, dužine oko 500 metara. Ovaj plažni kompleks karakterišu crvenkaste stijene i pijesak. Okružuju ih mediteransko rastinje, šume i stijene.Do Galije se moze doći automobilom, plaža je uređena i opremljena kompletnim plažnim mobilijarom. Mnogi smatraju da je ovo jedna od ljepših plaža u okolini Budve.

Slovenska plaža

Slovenska plaža se prostire od gradske luke do hotela „Park“, ukupne dužine oko 1600 m. Kupalištem je proglašena još davne 1920. godine, a Česi koji su ljetovali u Budvi 1935. nazvali su je „Slovenskom plažom“, kako se i danas zove. Plaža je šljunkovita, na obali i u moru. U zaleđini se nalazi istoimeni hotelski kompleks, apartmanskog tipa, s depandansima, restoranima, kafićima, uređenim parkovima koje krasi raznovrsno mediteransko rastinje.

Plaža je i pješčana i šljunkovita, kako na obali tako i u moru. Karakteristična je po pješčanom sprudu koji je povezuje sa ostrvom Sv. Nikola. Iznad same plaže nalazi se poznato budvansko šetalište koje se prostire njenom čitavom dužinom.

Plaža Mogren

Plaže Mogren I i II protežu se od rta Mogren do Vidikovca hotela„Avala“. Prirodni uslovi Mogrena svrstavaju ih u kategoriju najatraktivnijih plaža, s pijeskom srednje granulacije, na kopnu i u vodi. Plaža ima izvanrednu osunčanost i izloženost južnom vjetru.Sa zadnje strane zaštićena je brdom Spas koje je obraslo gustom borovom i hrastovom šumom. Pristupačnost plaži moguća je jedino uz hotelski kompleks „Avala“, što joj daje ekskluzivitet. Udaljena je oko 150 m od Starog grada. Mogren čine dvije pjeskovite plaže dužine 350 m, spojene tunelom, do kojih vode betonske staze. Dobile su ime po španskom moreplovcu Mogriniju koji je doživio brodolom i iskrcao se na jednu od njih. U znak zahvalnosti podigao je crkvu posvećenu Sv. Antonu.

Plaža Mogren
Plaža Mogren

Bečićka plaža

Pjeskovita je, duga 1950 m. Zajedno sa svojim zaleđem predstavlja kompleksno turističko naselje. Možemo je posmatrati kao kupališnu zonu sa svim pratećim sadržajima, kao zonu za sport, rekreaciju i odmor na uređenim zelenim površinama i sportskim terenima svih sadržaja. Bečička plaža je 1935. godine u Parizu dobila Grand prix (velika nagrada Zlatna palma), kao najljepša  plaža u Evropi te godine.
Budući da predstavljaju spomenike prirode, plaže budvanske rivijere su pod posebnim režimom zaštite. Bečićka plaža je pjeskovita i na kopnu i u moru i u njenoj neposrednij blizini se nalazi širok spektar turističkih sadržaja. Sve je podredjeno željama mnogobrojnih turista koji, uz netaknute ljepote prirode ovog kraja, uživaju u blagodetima Mediterana koji nudi neponovljiv doživljaj.

Kamenovo

Ako se za neku plažu može reći da je fensi, odnosno da je neophodno provesti na njoj ugodne sate, jer treba biti viđen, to je sigurno Kamenovo.Smještena ispod same Jadranske magistrale, podno šumarka u kome je nekada bilo kosovsko odmaralište, ova plaža ljeti postaje pravo mjesto za dnevni odmor i prije svega zabavu. Nekoliko lokala, sportsko-rekreativni tereni, odlična muzika koja odjekuje sa svih strana i mnoštvo mladih ljudi, slika je Kamenova u špicu ljeta, kada ga pohode na hiljade kupača.

Plaža Jaz

Plaža Jaz je jedna od najljepših plaža Crnogorskog primorja. Pripada budvanskoj opštini i udaljena je 4,5 km od centra Budve.Plaža se prostire u Mrčevom polju, kroz nju protiče sezonska rječica Drenovštica, a sa obje strane zaštićena je brdima Spas i Goljanik.Posebnu atraktivnost joj daje činjenica da je dijelom šljunkovita, a dijelom pjeskovita, ali i činjenica da se u njenom zaleđu već nekoliko godina organizuju veliki koncerti, i nastupaju zvijezde poput Roling Stonesa i Madone.

U njenom skrivenom istočnom dijelu, pod samim brdom, zaklonjen od jakoga juga ili ljetnje bure, u prirodnoj hladovini mediteranskog drveća čije lišće ima miris soli – udobno je smješten Hotel „Poseidon“. Blizina mora, koje skoro da zapljuskuje terasu hotela, čini ga jedinstvenim na ovom dijelu Jadrana, možda i šire.

Plaža Jaz
Plaža Jaz

Plaža Ploče

Plaža Ploče postoji od 2002. godine. Nalazi se na centralnom dijelu crnogorske obale. Plаža je površine 10.000 m2. Iz godine u godinu postepeno ali sigurno smo uspjeli da od jedne nepristupačne kamenite obale napravimo jednu od najljepših plaža na crnogorskom primorju. To potvrđuje i veliki broj dobijenih nagrada i priznanja za kvalitet na tradicionalnom sajmu turizma u Novom Sadu, kao i brojne pohvale gostiju. Najveći potencijal ove plaže je besprekorno čisto i bistro more kao malo gdje na crnogorskom primorju.

Plaža Ploče
Plaža Ploče

Plaže u Tivtu

Plaža Krašići

Krašići se nalaze u blizini istoimenog naselja, nedaleko od Radovića, 15 km od Tivta. Krase ga male uvale s pješčanim i stjenovitim plažama. Plaža je duga oko 1500 m.

To je tradicionalno mjesto za porodični odmor, daleko od gradske buke, sa divnim pogledom na zaliv. U samom mjestu postoji mali broj kafića i restorana, tako da gosti mogu maksimalno uživati u tišini, ljepotama zaliva i mirisu Jadranskog mora.

Plavi horizonti

Jedna od najatraktivnijih plaža na Crnogorskom primorju jeste svakako plaža Plavi horizonti u Radovićima u južnom delu tivatskog zaliva. Nalazi se na otvorenom moru, uz istoimeni hotel sa sitnim lekovitim peskom pogodnim za lečenje reumatskih oboljenja.

Zaklonjena je od vetrova jer je okružuju brojni parkovi i borova šuma, što stvara idealne uslove za kampovanje. Zbog brojnih sadržaja za decu, ali i lepe plaže, Radovići su bez sumnje najbolje rešenje za porodični odmor.

Plavi horizonti
Plavi horizonti

Plaža Marina

Plaža Marina – pješčana plaža dužine 150m., nalazi se na putu prema pješčanoj plaži Kalardovo. Nalazi se u neposrednoj blizina aerodroma.

Plaža Kalardovo

Plaža Kalardovo se nalazi 3km od grada Tivta. Dužina plaže iznosi 250m, ulaz na plažu se ne naplaćuje. Plaža raspolaže sa tuševima, WC, spasilačkom službom i plažnim mobilijaro. Od Tivta do plaže vodi asfaltiran i dobro označen put.Poseduje uređen parking prostor, ugostiteljski objekat i sportski teren.

Plaža Ostrvo cvijeća

Plaža Ostrvo cvijeća je površine 1200 m2 i prostire se kružno prateći liniju – dužinu samog ostrva, dugog 300 m a širokog 200 m, s brojnim manjim pješčanim plažama. Udaljeno je 2 km od Tivta. Samo ime govori da se radi o ostrvu s bujnom mediteranskom vegetacijom, u čijem hladu i restoranima možete otkriti zadovoljstvo u mirisima i ukusima plodova mora i dobrog vina.

Plaža Ostrvo cvijeća
Plaža Ostrvo cvijeća

Plaža Palma ili gradska plaža

Plaža Palma nalazi se dužinom obale centralnog dijela grada. Plaža je betonska sa kombinacijom pijeska.

Plaža Seljanovo


Plaža Seljanovo, poznatija kao Ponta Seljanova je pješčana plaža dužine oko 250m. Plaža je zapravo rt koji se završava svetionikom. Na samoj plaži nalaze se dva ugostiteljska objekta, odnosno restoran sa terasom i mulom u moru, i otvoreni šank. U ponudi plaže su ležaljke, pedaline, suncobrani.

Plaža Waikiki

Waikiki,  ova plaža se nalazi u naselju Seljanovo. Plaža je šljunkovita i veoma posjećena. U blizine plaže se nalazi restoran gdje posjetioci mogu da uživaju u prijatnoj hladovini.

Plaža Kamelija

Plaža Kamelija, duž obale od D.Lastve do Seljanova nalazi se nekoliko plažica. U blizini ovih plaža nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata.

Plaža Oblatno

Oblatno, voda je kristalno čista, a dno je pjeskovito. Na plaži se nalazi plažni bar, a uređen je teren za odbojku na vodi i boćanje. Plaža je dužine 150 m. Zaleđe je šumovito i netaknuto gradnjom, što mestu daje posebnu vrednost. Mala uvala i plaža smešteni su na levoj strani poluostrva Luštica, 2 km od Radovića. Kupalište je uređeno sa tuševima, wc, spasilačkom službom i plažnim mobilijarom. U blizini plaže se nalaze ugostiteljski objekti, kao i parking prostor.

Plaža Lepetani

Plaža Lepetani nalazi se na putu od Tivta prema trajektu. Plaža je pješčana, dužine 90 metara u sklopu koje se nalazi plažni bar.

Plaža Verige

Plaža Verige nalazi se duž obale puta Lepetani-Kotor. Dužina plaže je 250m i karakteriše je krupniji pjesak i kamena obala a more je vjerovatno najčistije u Boki zbog morskih struja ali i izvora zbog kojih je temperatura mora niža nego gdje drugo. U blizini plaže je ugostiteljski objekat ali i crkva Gospa od Anđela koja je stara gotovo pet vjekova.

Plaže u Kotoru

Gradska plaža

Ovu plažu mještani zovu gradska, jer je najbliža Starom gradu u Kotoru. Nalazi se na samom početku Dobrote kad se krene od Starog grada. Plaža je mala šljunkovita sa betonskim pločama. Pogodna je za turiste koji su smjesteni u Starom gradu, jer je veoma blizu i nije potreban prevoz do nje.

Plaža Bigovo

Glavna plaža u Bigovu je šljunkovita,pogodna za decu,budući da je voda ovde izuzetno mirna i čista,a na samoj plaži je moguće iznajmiti ležaljke.Bigovo pripada lokalitu Donjeg Grblja i nalazi se na putu između Budve i Tivta.Mala luka, poznato po ljekovitom blatu (paleoidi).To je zaklonjena uvala sa stjenovitim plažama i kristalno čistim morem.

Plaža Trsteno

Uvala Trsteno predstavlja jednu od najljepših plaža u regiji Donjeg Grblja i spada među najljepše plaže crnogorskog primorja..Skrovitost, obala duga 200 m, prekrivena finim pijeskom, bistro i azurno plavo more, pjeskovito morsko dno, ljudskom rukom netaknuta okolina, samo je dio onog što vas na plaži Trsteno očekuje. U blizini se nalaze plaže Jaz i Ploče.

Plaža Dobrota


Šetalište u Dobroti dugo je nekoliko kilometara i vodi uz obalu. Duž šetališta nalazi se nekoliko pješčanih i izbetoniranih plaža. Plaže su velike,mirne i tihe,a voda mora je nevjerovatno čista. Na kojoj god plaži da provedete svoj dan,sigurno je da ćete se lijepo provesti, jer su sve pogodne za plivanje,opuštanje,možete i pecati ili se oprobati u nekom vodenom sportu.

Plaža Muo

Muo je primorsko mjesto u Bokokotorskom zalivu, smješteno na 3 km od Kotora, u podnožju Vrmac, preko puta Dobrote. Plaže ovog mesta uglavnom su male i betonirane, i meštani ih nazivaju pontama.Ponegde, između ponti postoje male nasute sljunkovite plaže, tj. spustovi u vodu.

Plaža Markov Rt

Markov Rt je jedna od većih plaža u okolini mesta Muo, šljunkovita je, dugačka 1km, a nalazi se na granici između Prčnja i Stoliva. Plaža je natkriljena bogatom šumom u čiji zaklon i hlad se posetioci u svakom trenutku mogu skloniti od letnje žege. Jedna je od najpoznatijih lokacija za zdravstveni turizam i rehabilitaciju. Odmor od kupanja i sunčanja možete pronaći u baru na plaži, a možete uživati u šetnji po njenoj obali, trčanju, džogingu

Plaža Sv Stasije

U naselju Sv. Stasije koje je udaljeno 5 km od Starog grada Kotora, u mjestu Dobrota, u prekrasnom mediteranskom ambijentu nalazi se mala pješčana plaža. U sklopu plaže su kafič i restoran, sa upotrebom tuševa i mogućnošću iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Plaža Stoliv

Stoliv je malo mirno mjesto  koje se nalazi u Bokokotorskom zalivu, gdje se stvara ruža  planinskih i morskih vjetrova, posebno pogodna za plućne bolesnike u kasno proleće i ranu jesen.Stoliv se nalazi na oko 8 km od Kotora i isto toliko od Tivta, a preko puta Perasta. To je malo ribarsko naselje nastalo još u 14. vijeku, gotovo je istog izgleda i sad posle nekoliko vekova.Voda je kristalno čista, a plaža šljunkovita, uz veliki broj betonski ponti.

Plaža Orahovac

Orahovac je još jedno od omiljenih izletišta Kotorana.Plaža se nalazi u blizini Kotora, prema Perastu. Šljunkovita, duga 1.000 m, a posebnom je čini okolina,skladan spoj obale i mora sa pontama i kamenim primorskim kućama, okruženim bujnim mediteranskim rastinjem.

Plaža je osunčana tokom cijelog dana s kristalno čistom morskom vodom. Nalazi se u blizini Kotora, prema Perastu.

Plaža Risan

Sama plaža u Risnu je mala, ali veoma uredna, šjunkovita, duga 1000 m, široka 10 m i pogodna za rekreaciju. Ova plaža nosi plavu zastavicu i nalazi se u blizini hotela “Teuta”.

Plaža Strp


Strp je malo mirno mjesto udaljeno 2,5km od antickog grada Risna i 20km od srednjevjekovnog grada Kotora.Plaža je manja šljunkovita, a postoji i vise betonskih ploča-ponti.

Plaža Ljuta

Ljuta ima pješčanu plažu koju zapljuskuje kristalno čisto more. Ova plaža dosta je posjećena, jer svojim posjetiocima pruža mir i tišinu.Dok se relaksirate i odmarate na plaži, uživajte u prelepom Bokokotorskom zalivu.Ljuta je udaljena 7 km od Kotora, nalazi se na sjevernoj strani opštine Kotor.

Plaža Bajova Kula

Bajova Kula plaža, mala šljunkovita plaža. U okviru plažnog kafića mogu se iznajmiti i ležaljke. Svoj naziv plaža je dobila u čast Bajove kule, koja je u određenom istorijskom trenutku imala odbrambenu funkciju.

Plaža Morinj

Morinj je pjeskovito-šljunkovita plaža na Kotorskoj rivijeri, duga 1000 m, široka 15 m, čija zaleđina ima prirodnu atrakciju – uvučeni kanal koji u kopnenom dijelu ima marinu. Plaža se nalazi na rtu, ispod auto-puta. Nadomak nje su izvori slatke vode na kojima su stare vodenice pretvorene u ekskluzivne ambijentalne restorane.

Plaže Perast

Perast ima male plaže koje upotpunjuju specifičan duh ovog malog mediteranskog grada. Plaže su izbetonirane,i vrlo prijatne za odmor i relaksaciju. Iz Perasta se pruža predivan pogled na dva ostrva ,Gospa od Škrpjela i Sveti Djordje. Ukoliko želite da ih posjetite, postoji organizovan prevoz brodićem.

Plaže u Herceg Novom


Plaža Kamenari

Kamenari obalu krase brojne male plaže, ponte, mandraci i mala pristaništa, u čijoj se zaleđini pružaju plantaže narandži, mandarina, maslinjaci i razno mediteransko rastinje. Mala plaža pored trajekta, može se uvrstiti među divlje plaže. Predstavlja betonski prostor sa peskovitim delovima, a na plaži postoji i kafić. Dužina ovog dijela obale je oko 3100 m i može da primi oko 6000 kupača.

Plaža Bijela

Bijela je obalno mjestašce smješteno duž zapadne obale Bokokotorskog zaliva, 12 km od Herceg Novog i 33 km od Kotora. Bijeljanske su plaže male, pjeskovite, i ima ih mnogo. Nekoliko centimetara ispod pijeska i danas možete pronaći ukusne školjke vongole i vagane. Pješčane plaže mjestimično su prekinute kratkim betonskim, kad i starim kamenim mulima, odmorištima za barke. Plaža Bijela – glavna gradska plaža koja obuhvata betonski prostor sa stepenicima za ulaz u vodu.Na plaži postoji nekoliko kafića, mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana i sva neophodna infrastruktura.

Plaža Tirkiz

Plaža Tirkiz se nalazi 10km od Herceg Novog, u centru Baošića. Možete se odmarati na ležaljkama u hladovini suncobrana ili primorskih borova. U ponudi su hladna pića, frapei i voćne salate. Ponudu upotpunjavaju pedaline i sandoline. Za Vašu i sigurnost vaših stvari brinu profesionalni spasioc i čuvar plaže. Plaža posjeduje tuševe, WC, kabine za presvlačenje… Higijena je na zavidnom nivou.

Plaža Đenovići

Plaža Đenovići, ova plaža delimično pripada hotelima koji se nalaze u blizini. Obuhvata betonski prostor sa nasipima šljunka i peska.Na plaži postoji sva neophodna infrastruktura, ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, plažni bar, parking.

Plaža Kumbor

Plaža Kumbor, od auto-puta odvojene bujnom vegetacijom. Postoji sva neophodna infrastruktura bez obzira na njene male dimenzije,kafić, mogućnost iznajmljivanja ležaljki.To su male pješčane plaže, mnošto mula i betonskih plaža,a mnoge su i vrlo lijepo uređene sa ležaljkama i suncobranima od trske. Kumbor je posebno je pogodan za turiste jer je sav između magistrale i mora. Od magistrale vode putići kroz gustu šumu, tipično primorsko stepenište do obale.

Plaža Zelenika

Zelenika je mesto gde postoje raznovrsne plaže: Plava tišina, Lalovina, plaža 357, Zmijice. Lokalne plaže se nalaze duž Jadranske magistrale i od nje su odvojene bujnom zelenom vegetacijom. U ovim mestima je zabeleženo najviše sunčanih dana, i zbog toga plaže Zelenike imaju veliku popularnost.Plaže u Zelenici sa velikim zadovoljstvom posećuju raznovrsne kategorije turista, ali je najviše popularna među roditeljima sa decom. Pre svega njih privlači plitko more.

Plaža Lalovina

Najbolja plaža Zelenike je Lalovina koja je do uveče osvetljena mekim zracima sunca. Zahvaljujući južnoj lokaciji grada i okolnim planinskim vrhovima ovde se formira posebna mikroklima koja omogućava uživanje u plažnom odmoru do 5 meseci u godini.Prosečna temperatura mora Lalovine 22-26°C, a sitni šljunak i odsustvo velikih ste obezbeđuju lagani ulaz u vodu.Ova mala plaža je okružena raznobojno subtropskom vegetacijom, a na plaži vam je obezbeđena sva plažna oprema. Takođe na vašem raspologanju su kafići i odlični uslovi za komforan provod.

Plaža Meljine

Plaža Meljine je dovoljno velika 7 km, nije pokrivena betonom, a njeno dno je peščano. Mogu da se iznajme ležaljke i suncobrani, postoji takođe i tuš. Na šetalištu 20 metra od plaže postoji 5 restorana-kafića, mala prodavnica i nekoliko prodavnica sa plažnom opremom. Meljine sa odlično opremljenom plažom, koja je idealna za odmor sa celom porodicom. Zahvaljujući posebnoj lokaciji ovde možete uživati u najdužim sunčanim satima.

Plaža Yachting Club

Potvrda kvaliteta je šest godina uzastopno nagraðivanje za najbolju plažu u anketi turista. Plaža Yachting club-a satavljena je od tri cjeline: Bebi plaža je u potpunosti pješčana sa direktnim ulazom u vodu zbog maksimalne sigurnosti djece , a i idealna je za slabe plivače
Lux plaža sa konzumacijom je na betonskom djelu uz pješčanu plažu, a opremljena je tapaciranim ležaljkama , sa sopstvenim stolom i kompletnim servisom konobara
Sportska plaža, kapaciteta 120 ležećih mjesta, je i najposjećeniji dio kupališta na Yachting club-u , a usluge koje su dostupne na njoj su : mini teretana, mini fudbal, košarkaški teren, skuteri, skijanje na vodi, vožnja bananom, škola ronjenja, rent-a-bike, rent-a-skuter.

Plaža Žalo

Plaća Žalo je javna plaža, sa srednje sitnim pijeskom, sa šljunkom, površine 2.400 kvadratnih metara. Nalazi se u gradskoj luci, ispod tvrdjave Forte Mare. Dovoljno opremljena.

Plaža Raffaello

Plaža Raffaello važi za najbolju i najatraktivniju plažu u Herceg Novom. Nalazi se u dijelu grada koji se naziva Topla što joj je i pravo ime za razliku od komercijalnog pod kojim je poznatija. Nasuta je pijeskom, površine 3.000 m2, kompletno je uređena i opremljena

Milašinovića plaža

Milašinovića plaža spada u red javnih plaža.Nalazi se na Toploj.Takođe i ova plaža nalazi se u neposrednoj blizini našeg objekta.Pješčana je površine 1.500 m2.Važi za jednu od ljepših na Hercegnovskom području.

Plaža Stara Banja

Plaža Stara Banja, glavna plaža grada Igalo, peskovito-šljunkovita plaža dužine od oko 1,5 km pogodna je za odmor sa decom zahvaljujući lakom pristupu. Plaža je dobro opremljena, tuš kabine, toaleti, plažni bar, mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a takođe postoji parking za automobile.

Plaža Vila Galeb

Plaža Vila Galeb, popularna plaža kod bivše rezidencije jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Plaža je dobro opremljena, postoje plažni bar i restoran, moguće je iznajmljivanje ležaljki, korišćenje tuš kabina i toaleta.

Blatna plaža

Ovo je javna plaža. Nalazi se u Sutorini, udaljena oko 3 km od Herceg Novog. Osim što je najveća na Hercegnovskom području (površine 9000 m2), važi za plažu banjskog tipa. Pješčana je sa podlogom od naročito ljekovitog pijeska nalik blatu.

 Plaža Njivice

Ova plaža nalazi se na 4 km od Herceg Novog. Osim dva imena navedena u naslovu, mnogi je još nazivaju i Plaža hotela„Riviera“.  Mogli bismo je nazvati „kombinovanom“ plažom obzirom da je dijelom pješčana, dijelom stjenovita i dijelom betonska tako da, u zavisnosti za koji dio plaže se odlučite, uvijek imate drugačiji ugođaj ili doživljaj.Krajnji deo ove plaže, na neki način izdvojen i pregrađen rezervisan je za naturiste. Nudistička plaža Njivice važi za jedinu takvu (registrovanu) na Hercegnovskom području te za najstariju plažu ove vrste u Crnoj Gori.Plaža Njivice spada u red javnih plaža sa svom pratećom infrastrukturom.

Plaža Žanjic

Važi za ubjedljivo najbolju plažu Hercegnovskog područja po većini kriterijuma. Dostupna je brodicama koje u redovnim i kratkim intervalima saobraćaju iz gradske luke. Javna je plaža, kombinacija šljunka, pijeska i betona, površine 5.550 m2. Pravo ime joj je „Žanjic“ ali je mnogi nazivaju „Žanjice“ te joj se ovaj naziv ustalio.

Nadam se da ste uživali u ovom kratkom pregledu samo od nekih prelijepih plaža koje krase našu obalu.

Nadam se da ce baš naka od ovih plaža ostaviti nezaboravan utisak na vas i ponovo vas vratiti na naše obale,a mi ce mo se potruditi da vaš sledeci dolazak učinimo još zanimljivijim.

Do sledećeg viđenja!

One Comment

 1. Nevenka Č

  Poštovani,
  Ciljano sam tražila informaciju na temu javnih plaža.
  Tako sam došla do vašeg bloga sa detaljnim informacijama.
  Naime zbunjuje situacija sa plažom kod hotela Rivijera u Njivicama.
  Zapravo od ove sezone je to hotel Iberostar. Imamo kuću u blizini hotela i do ove sezone smo se redovno kupali na toj plaži i to odgovara vašoj kategorizaciji plaže kao Javna plaža. Međutim, komšijama koji su bili ovog leta na istoj plaži naplatili su ulaz od 20 evra. U tu cenu su uključeni obroci i korišćenje bazena. Interesuje me da li iko ima pravo da prilazak javnoj plaži uslovi uslugama koje neko ne želi. Odnosno da mi neko naplati ulazak na plažu ukoliko ne želim obrok ili korišćenje bazena?
  Bila bih veoma zahvalna ako bi ste istražili ovo i podelili informaciju sa nama.
  Srdačan pozdrav,
  Nevenka Č

 2. Danilo

  Odličan članak, nisam ni znao za sve ove plaže… Po meni Kraljičina plaža i plaža u Čanju su neprevazidjene! Već 3 godine letujem sa svojom porodicom tamo i toplo bih preporučio kneginjav.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *